Ellenállhatatlan áfonyás édességek
- Dátum: 2021.05.26., 01:10
- Udvari Fanni
- képek:pixabay.com
- áfonya, desszert, édesség, konyha, sütemény, sütés
Az áfonya igazi csodabogyó, ami magában is remek nassolnivaló, de tökéletes kiegészítője lehet különféle desszerteknek - a krémes süteményektől muffinokon át pohárkrémekig. Nem utolsósorban pedig szuperegészséges, és mostanra már szerencsére egyre több helyen kapható, de július elejétől augusztus végéig magad is szedheted!
ÁFONYÁS-KÓKUSZOS PITE
HOZZÁVALÓK
Hozzávalók egy 18x28 cm-es tepsihez:
A tésztához:
10 dkg vaj
20 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
5 dkg cukor
2 tojássárga
A töltelékhez:
7 evőkanál málnalekvár
15 dkg kékáfonya
3 tojásfehérje
10 dkg cukor
15 dkg kókuszreszelék
ELKÉSZÍTÉS
Elkészítés: A tésztához egy tálban összedolgozzuk a vajat, a lisztet, a cukor, a tojássárgákat és 2 evőkanál jéghideg vizet. Az összegyúrt laza tésztát a sütőpapírral bélelt tepsi aljába nyomkodjuk, megkenjük a lekvárral és megszórjuk friss áfonyával.
A sütemény tetejére a tojásfehérjét kemény habbá verjük, amikor már kifehéredett és kemény, kanalanként adjuk hozzá a cukrot, amikor már fényes a hab, óvatosan összeforgatjuk a kókuszreszelékkel. Ezt a kókuszos habos simítjuk a sütemény tetejére.
175 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Szeletekre vágva tálaljuk.
ÁFONYÁS-TÚRÓS BATYU
HOZZÁVALÓK
25dl tej
2dkg friss élesztő
2ek kristálycukor
35dkg liszt
1csip só
5dkg vaj
1db tojássárgája
20dkg túró
1db citrom
10dkg kristálycukor
2db tojás
1tasak vaníliás cukor
10dkg áfonya
ELKÉSZÍTÉS
A tejet meglangyosítjuk, majd beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttajuk.A tálba szitáljuk a lisztet, és megolvasztjuk a vajat. Az élesztős tejet a lisztre öntjük, megsózzuk, és miközben összegyúrjuk, apránként hozzáadjuk az olvasztott vajat is. A simára gyúrt tésztát letakarva kelesztjük legalább 30 percig, meleg helyen.
A töltelék hozzávalóit az áfonya kivételével alaposan kikeverjük. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, és 10 x 10 cm-es négyzetekre vágjuk. Mindegyik a közepére 1 ek tölteléket halmozunk, majd elosztjuk rajtuk az áfonyát. A sarkokat felcsippentve és összenyomva batyukat formázunk belőlük, és lekenjük azokat a villával elhabart tojássárgájával. Még 15 percig kelesztjük a tepsiben, és a 180 fokos sütőben 30 percig sütjük.
MÁKOS COBBLER BOGYÓS GYÜMÖLCSÖKKEL
HOZZÁVALÓK
1db kezeletlen narancs
40dkg málna
40dkg áfonya
0.75tk őrölt fahéj
2ek étkezési keményítő
6dkg barna cukor
3dkg darált mák
1csom sütőpor
0.25tk só
5dkg barna cukor
1csom vaníliás cukor
17dkg liszt
5dkg hideg vaj
1.5dl habtejszín
ELKÉSZÍTÉS
A forró vízzel lemosott narancsról lereszelünk 1 tk héjat. Az átválogatott málnát és a leöblített áfonyát összekeverjük a narancshéjjal és 8 ek frissen facsart narancslével, a fahéjjal, a keményítővel és a cukorral.
A tésztához a mákot összeforgatjuk a sütőporral, a sóval, a cukorral, a vaníliás cukorral és a liszttel. Hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, beledolgozzuk a tejszínt, és morzsalékosra gyúrjuk.
A gyümölcsös keveréket elosztjuk 4-6 db 12 cm átmérőjű, 4 cm magas tűzálló formában, majd a tetejére morzsoljuk a mákos tésztát. 190 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.
Szerző: Udvari Fanni
Szezonális zöldségek májusban
Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!
Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum
A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!
Magyar méz – egészséges táplálék
A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.
Mire jó az articsóka?
A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.
Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért
Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.