Menü

Túraútvonalak és turistajelzések rejtekében

Egyre többen tudnak már kimozdulni otthonról és például elmenni túrázni. A túrázás egy olcsó és nagyon mozgató sport, amit bárhol lehet végezni – kirándulással összekötve. Turistajelzések százai várják a kezdő turistákat is. Gondolkodtál már azon, hogy melyik mit jelent?

A túraútvonalak színei nem a nehézséget jelölik, hanem az utak fontosságát. Ezek szerint a kék a legfontosabb út, ezután következik a piros, majd a sárga, a legkevésbé fontos, népszerű út a zöld. A kék turistavonal nagyon népszerű a túrázók között, bizonyára sokan hallhattak az Országos Kékkörről, ami az egész országon át vezet. Az Országos Kékkör három részből áll: az Alföldi Kéktúrából, a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúrából és az Országos Kéktúrából. Ezeken a vonalakon gyakorta találkozhat az ember másik túrázókkal. A zöld vonalak kevésbé ismertek, sok titkos és titokzatos vonalat rejt magában, kevesebb a túrázó a zöld turistaútvonalakon.

Magyarországon nyolcféle jelzéskód van, amik különböző helyszíneket és természeti formákat jelölnek. A sáv jelzés a fontosabb kiindulási pontoktól (pl. vasút, villamos, hajó és autóbusz állomásoktól, ill. megállóhelyektől) más hasonlóan fontos pontokig terjedő és a hegységeken (tájegységeken) keresztül vezető turistautak jelzésére szolgál. A kék vonal több tájegységen és legalább egy hegységen átvezető utakat jelöl, a piros pedig a legalább egy hegységen átvezető utak jelzésére szolgál.

A kereszt jelzés arra szolgál, hogy összekötő és átkötő vonalakat jelöljön. Ezt a fajta jelzést valamely sávjelzésből kiágazó és valamilyen fontosabb ponthoz (pl. állomáshoz vagy megállóhelyhez) vezető útjelzésére is alkalmazhatják.

A négyzetes jelzés a sávjelzésekből kiinduló és szálláshelyre, lakott településre vezető, ill. az azoktól jövő utakat jelöli. A kör jelzés sokféle lehet (teli vagy üres kör), de mindig a forrásokat jelöli, tehát ha valaki egy körjelet követ, akkor biztosan talál majd egy forrást És tudjuk, hogy túra során is nagyon fontos a hidratáltság, mindenképpen töltsük meg ilyenkor a kulacsunkat!

A háromszög jelzés más jelzésekből indul ki, de mindig a hegytetőre vezető utat jelzi. Ilyen jeleket találhatunk például a Kékestetőre vezető úton is. Az „L” alakú jelzés szintén másik jelzésekből indul ki, de ezek a jelek romokhoz, műemlékekhez vezető utakat jelölik.

Az omega jelet formázó ábra a barlangokat jelöli, az kereszttel áthúzott „M” betű a nem hivatalos Mária utat jelöli, ami Mária-kegyhelyeket érint. A zöld színű „T” betű pedig a kisebbek számára tanösvényt jelent, ahol számos informáló tábla található a környék adottságairól és különleges élővilágairól.

Nagypál Anna

Masszázsra indulsz? – így készülj rá

A masszázs egy testet és lelket melengető, pihentető vagy épp frissítő terápia, amire érdemes kicsit felkészültebben érkezni.

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.

Kertfrissítés nyárra

A nyár ideális időszak a kerti tevékenységekhez és a szabadtéri élményekhez. Egy jól díszített udvar nemcsak esztétikailag vonzó, hanem kényelmes és meghitt légkört is teremt, amelyben élvezhetjük az időt a családdal, és a barátokkal. Az alábbi cikkben megtudhatunk néhány inspiráló ötletet arra, hogy hogyan frissíthetjük fel a kertet a nyári hónapokra.

Ultrabalaton negyedszer, avagy mi fán terem a csapatszellem!

A Tolna Vármegyében immáron öt éve aktívan működő FuTamási futócsoportunkból idén is nekivágott 10 fő, hogy körbefussa a Balatont, Magyarország egyik legnépszerűbb futóversenyén, a 18. alkalommal megrendezett NN Ultrabalatonon!

Sportolási ötletek a nyári időszakra

Ahogy beköszönt a nyár, sokan keresünk lehetőségeket a szabadban való tevékenységekre, hogy kihasználjuk az évszak adta lehetőségeket. A nyári hónapok ideálisak a szabadtéri sportolásra és testmozgásra, hiszen a napsütéses napok lehetővé teszik, hogy kihozzuk magunkból a maximumot. Viszont tény, hogy a nyári forróság fullasztó tud lenni, emiatt a szabadtéri sportolás terén kompromisszumot kell kötni. Az alábbi cikkben néhány nyári sportolási lehetőséget nézhetünk meg, amelyek aktív, és szabadtéri kikapcsolódást jelentenek.