Menü

Minden, amit a retinoidokról tudni akartál

A retinol A-vitamin (zsírban oldódó vitamin), amit eredetileg mitesszerek elleni hatóanyagnak használtak, azonban azt is sikerült kimutatni, hogy ránctalanító hatással rendelkezik, ezért az anti-aging egyik legfőbb hatóanyaga lett. Legfőbb tulajdonsága, hogy antioxidáns (lassul a meglévő kollagén lebomlása), illetve serkenti a bőr kollagéntermelését. Ma már szakirodalmak is alátámasztják biztonságos és hatásos funkcióit, sokan – köztük bloggerek, influencerek – állítják, hogy működik. Dr. Leslie Baumann a Cosmetic Dermatology könyve alapján azt olvashatjuk, hogy 125 bőrbetegségen bizonyítottan segített a retinol vagy a retinolsav.

A retinol, retinal és a retinolsav a retinoidok csoportjába tartoznak, a retinoidok pedig az A-vitamin származékok családját jelenti. Magának a retinoidnak nagy hatása van a látásra, csontnövekedésre, a hámszövet és az epithelialis szövetek épségének a fenntartására – ezt használják ki az arcápoló cégek.

A retinol egy primer alkohol, amely a csontnövekedéshez, a retina működéséhez, az embrionális fejlődéshez, valamint a hám normális szerkezetének fenntartásához nélkülözhetetlen zsírban oldódó vitamin, mondhatjuk úgy is, hogy egyenlő a tiszta A-vitaminnal. A retinol nem egy aktív molekula, csak az arca kenés után válik retinolsavvá. Vásárláskor oda kell figyelni, hogy milyen arányú szérumot vásárlunk. Folyamatosan kell az arcbőrt hozzá szoktatni a retinolhoz. Az 1%-os retinol nagyon erős, érdemes alacsony százalékúval kezdeni. Eleinte pár cseppet kell heti egyszer a rutinba bevezetni, majd, ha hozzászokott a bőr, akkor lehet naponta többször is. Figyelni kell arra, hogy magas faktorú fényvédő legyen a rutinba, mert a retinol kifejezetten fényérzékennyé teszi a bőrt.

A retinal egy lépésre van attól, hogy retinolsavvá váljék (míg a retinol két lépésre). Ezért a retinal több mint 10x olyan hatékonyan alakul át a bőrben az aktív sav formára, mint a retinol. Hatékonyságban közelebb áll a retinolsavhoz. Retinal termékekkel sokkal kisebb koncentrációban találkozhatunk, mint retinolnál (pl.: 0,05%), ami pont azért van, mert egy lépésre áll a retinolsavtól.

A retinolsav a retinoidok feje, ő az aktív molekula, a retinal és retinol kémiai lépések során válik retinolsavvá. Az Anti-aging, vagyis az öregedés elleni hatóanyagok csúcsa. Mivel túlzott használata veszélyes, ezért ez az arcápolásban vényköteles.

Sokan azt gondolják, hogy az anti-aginget 40 éves kor után kell elkezdeni, ráncok megjelenése után. Kutatások szerint a 20-as évek után a bőr kollagénmennyisége évente nagyjából 1%-ot csökken, ezért már ilyen fiatal korban is érdemes elkezdeni a retinol bevezetését. Fontos, hogy kismamák nem használhatják, illetve éjszaka érdemes használni a fényérzékenység miatt.

Nagypál Anna

Ösztrogén dominancia a változókori panaszok hátterében

Nők sokasága szenved a menstruációt megelőző panaszoktól, amiket premenstruációs szindrómának nevezünk, viszont kevesen gondolnak hormonháztartásuk más jellegű felborulására, amit az ösztrogén dominancia okozhat.

A homályos látás gyakori okai

Homályos látás esetén a látott dolgok nem tűnnek tisztának. Egyszerre tapasztalhatja mindkét szemen vagy csak az egyiken, attól függően, hogy mitől alakult ki. Előfordulhat, hogy minden, amit lát, homályos lesz, míg néha csak a látómező egy része tompa. A tünet fennállása esetén hunyorítással válhatnak élesebbé a dolgok.

A fènyérzèkeny szem okai

A fényérzékeny szem, az idegek ingerlése maga a látás jelensége – de ha az bizonyos fényérzékenysèg pontosabban hasító fájdalmat jelent, akkor már baj van. Nem tekinthető jó jelnek, ha valaki legszívesebben egész nyáron az árnyékba húzódna. Ki kell deríteni , hogy mi húzódik. háttérben!

Alvásproblémák elleni gyógynövények

A felborult cirkadián ritmus hosszú távon nem csupán koncentrációzavarokhoz vezethet, de akár még a rákos daganatok növekedését is elősegítheti. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a sok éjszakázással járó munkahelyek nagyon egészségtelenek, hiszen felborítják a biológiai órát, csökkentik a melatonin-termelés hatékonyságát, és az is köztudomású, hogy a hét közben kihagyott alvásidőt sajnos nem lehet hétvégénként bepótolni.

Skinimalizmus – minimalista bőrápolás

Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!