Menü

Tavaszi méregtelenítés böjttel

Egyre hosszabbak a nappalok, egyre melegebb van minden nap és bár még éjszaka fagy, de érezzük: közeleg a tavasz. Ilyenkor automatikusan beugrik mindenkinek a kevésbé kedvelt tavaszi nagytakarítás. Miért is ne alkalmazhatnánk ezt saját magunkon is? Hiszen a tél folyamán anyagcserénk lelassul, a méreganyagok kiválasztása is kevésbé hatékony, ami pedig az energiaellátásunk rovására megy. Ezen kívül azok a fránya plusz kilók is hajlamosak megjelenni.

A böjt hallatán sokan a koplalásra gondolunk, azonban a kettő nem feltétlen jelenti ugyan azt. Böjtölni lehet időszakosan is, vagyis a napnak csak egy bizonyos részében eszünk, mondjuk csak reggel 10 és este 6 között. Lehet akár pár napot/hetet ténylegesen böjtölni, ez csak a gyakorlottabbaknak ajánlott, mivel gyakorlatlan böjtölőknél az étel megvonása hirtelen kellemetlen tüneteket produkálhat, hiszen a szervezet nincs hozzászokva ehhez a fajta megvonáshoz. De ne ijedjünk meg, nem kell rögtön egy hónapos éhezésbe kezdeni.

Ha a méregtelenítés a fő cél, akkor intenzitástól függően már az 1-2 hetes kúrák is nagyon hatékonyak lehetnek, de 3-4, vagy akár 6 hetes böjtöt is alkalmazhatunk a nagyobb hatás elérése érdekében. Először is mielőtt nekikezdünk, érdemes kiürítenünk szervezetünk, tehát ne egy fejedelmi vacsora után kezdjük a böjtöt, mivel akkor erősebb lesz az éhség. Könnyű és lassú felszívódású ételekkel rávezethetjük szervezetünk a böjti étrendre.

A böjt első napján csak gyümölcs-és zöldségleveket fogyasszunk. Talán kicsit meredeken hangozhat, de gondoljunk arra, hogy ez csak az első nap. Ezen kívül meglepő lehet, de a nap végére talán az éhséget sem érezzük majd.

A második napon már nyers zöldségeket és gyümölcsöket is fogyaszthatunk a folyadék mellé. Jó választás lehet a répa, cékla, zeller, banán, alma vagy körte.

Ezután a harmadik napon már vihetünk be párolt zöldségeket is, rizst, gabonakását, barna kenyeret, de a párolásnál figyeljünk rá, hogy lehetőleg ne használjunk zsiradékot. A zabkásák is változatos étrendet tudnak biztosítani különböző gyümölcsökkel feldobva.

Ezután elérkezünk a böjt azon részéhez, ahol már úgymond teljes az étrend, vagyis fogyaszthatunk a fentebb leírtak mellé sovány szárnyashúst és sovány tejtermékeket is. A jobb eredmény elérése érdekében javasolni szokták a hús elhagyását, illetve aki vegetáriánus, alapvetően sem fog húst fogyasztani, de fontos odafigyelni arra, hogy bizonyos aminosavakat csak a húsokból nyerhetünk ki megfelelő mennyiségben, így érdemes helyette sok hüvelyest fogyasztani, mivel bennük sok fehérje található meg, valamint a tejtermékek is segítségünkre lehetnek a hiányzó aminosavak pótlásában.

Balogh Emese

Ultrabalaton negyedszer, avagy mi fán terem a csapatszellem!

A Tolna Vármegyében immáron öt éve aktívan működő FuTamási futócsoportunkból idén is nekivágott 10 fő, hogy körbefussa a Balatont, Magyarország egyik legnépszerűbb futóversenyén, a 18. alkalommal megrendezett NN Ultrabalatonon!

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

Skinimalizmus – minimalista bőrápolás

Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.

Sült csirke aroma, fűszag, szalonnaillat

Sült csirke illatú parfümöt dob piacra a KFC – olvastam a minap a neten. Picivel több mint ötezer forintnak megfelelő összegért bárkinek olyan illata lehet, mint a KFC-s bundának. Meghökkentő illatok a világ minden tájáról mai cikkünkben!