Menü

A reflux tünetei és kezelése

A reflux az egyik leggyakoribb emésztőrendszeri megbetegedés, melynek fő tünetei között szerepel a torok és a gége irritációja, a gyomorégés, gyomorfájdalom, savas szájíz, valamint az émelygés. Ezek mind a betegség természetéhez köthetők, hiszen reflux esetén tulajdonképpen a savas gyomortartalom feljut a nyelőcsőbe és így ott gyulladást okozva váltja ki a fentebb említett tünetegyüttest, vagy kezeletlenül akár fekélyhez is vezethet. A tünetek általában nem sokkal evés után, vagy fekvő testhelyzetben jelentkeznek. Felmérések szerint Magyarországon minden második ember küzd, vagy küzdött már ezekkel ezzel a betegséggel, vagy ilyen jellegű tünetekkel.

A refluxos betegek esetében a gyomor szájánál lévő záróizom nem zár megfelelően, így a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, így okozva ezzel kellemetlen tüneteket. Egészséges embereknél is megnyílik ez a gyomor tetején lévő záróizom, de ideális esetben ez csak akkor következik be, amikor az étel áthalad rajta, hogy a gyomorba jusson, illetve ilyen esetben csak egyirányú áramlásról beszélünk, ami a gyomor irányába történik. Az, hogy nem zár megfelelően, általában erőteljes hasűri nyomás vagy az alsó záróizmok gyengesége miatt következik be.

A kialakulás természetesen nem egyik pillanatról a másikra történik, hiszen annak is van oka, ha gyenge az alsó záróizom, vagy nagy a hasűri nyomás. Ilyen hajlamosító tényezők a következők:

dohányzás
túlzott alkoholfogyasztás
nagy mennyiségű kávé fogyasztása
rendszertelen és egészségtelen táplálkozás
ülő/mozgásszegény életmód

Fontos megemlíteni, hogy a reflux tünetei nagyon hasonlóak a szívinfarktushoz. Az égő érzés, a fájdalom és a légszomj mindkettő esetben jelen van, azonban fontos különbség, hogy a reflux esetében inkább a szegycsont alatt, a bordák környékén érezzük ezt a nyomást, míg infarktusnál a mellkas középtáján. Ezen kívül a reflux okozta fájdalom nem sugárzik ki a vállakba és a karokba, valamint jellegzetesen evés után jelentkezik. Egy harmadik lényeges különbség, hogy a refluxos tünetek közben nem jellemző az izzadás, azonban szívinfarktusnál ez is megfigyelhető.

Ha ilyen tüneteket észlelünk, érdemes minél hamarabb orvossal kivizsgáltatni, mivel eleinte könnyen diagnosztizálható, valamint jól kezelhető étrend-és életmód váltással, súlyosabb esetben gyógyszerekkel. Ha a tünetek enyhék és nem lehet biztosan megállapítani a betegség meglétét vagy hiányát, nyelőcsőtükrözést és endoszkópiás vizsgálatot végeznek általában, ami nagyon gyakran alkalmazott módszer és rutinvizsgálatnak számít.

Balogh Emese

Ösztrogén dominancia a változókori panaszok hátterében

Nők sokasága szenved a menstruációt megelőző panaszoktól, amiket premenstruációs szindrómának nevezünk, viszont kevesen gondolnak hormonháztartásuk más jellegű felborulására, amit az ösztrogén dominancia okozhat.

A homályos látás gyakori okai

Homályos látás esetén a látott dolgok nem tűnnek tisztának. Egyszerre tapasztalhatja mindkét szemen vagy csak az egyiken, attól függően, hogy mitől alakult ki. Előfordulhat, hogy minden, amit lát, homályos lesz, míg néha csak a látómező egy része tompa. A tünet fennállása esetén hunyorítással válhatnak élesebbé a dolgok.

A fènyérzèkeny szem okai

A fényérzékeny szem, az idegek ingerlése maga a látás jelensége – de ha az bizonyos fényérzékenysèg pontosabban hasító fájdalmat jelent, akkor már baj van. Nem tekinthető jó jelnek, ha valaki legszívesebben egész nyáron az árnyékba húzódna. Ki kell deríteni , hogy mi húzódik. háttérben!

Alvásproblémák elleni gyógynövények

A felborult cirkadián ritmus hosszú távon nem csupán koncentrációzavarokhoz vezethet, de akár még a rákos daganatok növekedését is elősegítheti. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a sok éjszakázással járó munkahelyek nagyon egészségtelenek, hiszen felborítják a biológiai órát, csökkentik a melatonin-termelés hatékonyságát, és az is köztudomású, hogy a hét közben kihagyott alvásidőt sajnos nem lehet hétvégénként bepótolni.

Skinimalizmus – minimalista bőrápolás

Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!