Menü

Mindent a füstölőkről

Füstölőket már nagyon régóta használnak a Föld szinte minden országában.

A keresztények a Kr.u. 5. századtól égetnek füstölőket, de igazán a 14. századtól terjedt el ezek használata a temetéseken, körmeneteken. Korábban a bálványimádás eszközeként kezelték, ezért nem engedték annak elterjedését. A tibeti buddhisták a jó szellemek megidézésére használják, a kínaiak pedig megtisztulási szertartásokon, körmeneteken, mágikus rituálékon. A hinduk otthonaikban és a templomokban égetik a füstölőket már ősidőktől kezdve.

Elsősorban illatos fafajtákat, szantálfát, szárazvirágokat, gyógynövényeket égettek, az illatok egyedi jelentéssel bírnak, gyógyítanak, nyugtatnak. Keleten azt tartják, hogy füstölőt gyújtani nagylelkű áldozat, nemcsak annak, akinek gyújtják, hanem mindenkinek, akihez elér az illata. De használhatjuk tértisztításra, meditációhoz, vagy csak egyszerűen azért, hogy kellemes, nyugodt hangulatot varázsoljunk.

A hagyományok szerint a füstölőket virágolajokból, fűszerekből, gyógynövényekből keverik és "mártásos" technikával készítik, többnyire az egyes műhelyek titkos receptjei szerint. Az aromaterápia legelterjedtebb eszközei a füstölők.

Ma Dél-India a füstölőgyártás egyik központja, ahol rengeteg ében-, teak- és szantálfa nő. Ezeket felhasználják a füstölők előállításához, akárcsak az aloét és a kámforfát, a szerecsendió levelet, a pézsmát, sáfrányt, mirhát és más fűszereket. Az ilyen füstölők illata a szobákban kellemes légkört varázsol, a bútorokból és függönyökből kiviszi a dohszagot és a cigarettafüstöt.

Egyes fajták elriasztják a szúnyogokat és legyeket, mások pedig a szellemi elmélyülést segítik elő, segítik az összpontosítást, nyugtatják az idegeket, erősítik a tudatalatti érzékenységét. A füstölő egészségünkre is jótékony hatással van, a nyálkahártyát ellenállóbbá teszi a betegségekkel szemben, baktérium- és vírusölő, gyulladáscsökkentő és enyhe fertőtlenítő hatása van.

A füstölőpálcika meggyújtása

Égő gyufát tartsunk a füstölő pálcika végéhez, amíg a vége parázslani nem kezd, majd fújjuk el a lángját és állítsuk tartóba, vagy szúrjuk földbe, homokba, tehát a lehulló hamu felfogásáról mindenképp gondoskodjunk.

Indiai, tibeti és nepáli természetes füstölők

A tibeti lámák ma is az ősi recept szerint előállított füstölőket használják gyógyításra. Gyártásuk eltér a többi keleti füstölőtől. Nem tartalmaznak illóolajokat, viszont a Himalája területén található értékes fák kérgeit, gyantáit és más gyógynövények természetes keverékeit igen. Minden esetben kézzel készítik.

Közös jellemzőjük, hogy relaxálja a testet és elmét. Meditációhoz, relaxációhoz rendkívül alkalmas, segít a szorongás és stressz csökkentésében.

Néhány füstölő jelentése, aromaterápiás hatása:

Citromfű - Stimuláló, élénkítő, friss illat. Serkenti a gondolatokat, a tettrekészséget, aktivizál minden szinten. Csökkentheti a fájdalomérzetet, javítja a teljesítményt, természetes, levegős illat.

Vanília - Édes, megnyugtató illata ellazít, felemel és elégedettséggel, érzéki boldogsággal tölt el. Csillapítja a hiperaktivitást, álomba ringat.

Levendula - Spirituális szinten képviseli a tisztaságot, a csendet, az odaadó derűt, a kegyelmet és a nyugalmat. Illata hasznos lehet szorongás, depresszió, álmatlanság aromaterápiájához.

Bazsalikom - Fáradtság, túlfeszített idegállapot oldására. Görcsoldó, a belső feszültségeket, kényszereket, csapongó gondolatokat kisimítja. Segít a koncentrációban. Vita esetén segít a közös és békés megegyezés elérésében.

Sáfrány - A sáfrány szimbolizálja a nemes értékeket az életben. Szeretet, a gyógyulás, a boldogság, bölcsesség, belső erő és a tisztánlátás. A füstölő illata nyitottá tesz, segíti a meditációt, békességet hoz minden szinten.

Kellemes illatozást!

Liszli Kornélia

Mi egy coach feladata?

Sok helyen találkozhatunk coach-okkal, ez a szakma egyre szükségesebbé és népszerűbbé válik, de talán teljesen egyértelmű mindenkinek, hogy mit is csinál egy coach, mi a feladata. Nézzük ki ő és mit csinál?

Masszázsra indulsz? – így készülj rá

A masszázs egy testet és lelket melengető, pihentető vagy épp frissítő terápia, amire érdemes kicsit felkészültebben érkezni.

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.

Ultrabalaton negyedszer, avagy mi fán terem a csapatszellem!

A Tolna Vármegyében immáron öt éve aktívan működő FuTamási futócsoportunkból idén is nekivágott 10 fő, hogy körbefussa a Balatont, Magyarország egyik legnépszerűbb futóversenyén, a 18. alkalommal megrendezett NN Ultrabalatonon!

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.