Menü

Hagyományos és ínycsiklandó karácsonyi ételek és sütemények

Mindjárt itt a karácsony, amikor a Jézuska ajándékokat hoz és a feldíszített fa mellett bontogatjuk a csomagokat. Azonban az ünnep a finom ételekről és ínycsiklandó süteményekről is szól. Nézünk meg, néhány közismert az ünnephez kötődő receptet a levesektől egészen a desszertekig.

Gesztenyekrémleves

Hozzávalók:

5 dkg gesztenyemassza
10 dkg mazsola (ízlés szerint)
8 dl tej
3 evőkanál méz
3 evőkanál cukor
2 dl habtejszín
1 csomag vaníliás puding
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés: Igény szerint áztassuk be a mazsolát rumba, (én személy szerint ki nem állhatom). A tejből csorgassunk a pudingporhoz és a cukorhoz egy decit, és keverjük simára. A maradék tejet tegyük fel főni. Amikor felforr, öntsük hozzá a pudingporos keveréket és az összetört gesztenyepürét. Folyamatos kevergetés mellett főzzük még két percig. Ezután vegyük le a tűzről a levest, adjuk hozzá a vaníliás cukrot, és botmixerrel pürésítsük át az egészet. Keverjük bele a rumos mazsolát és a mézet. A tejszínt verjük fel kézzel vagy géppel, majd a habot kanalazzuk a levesre.

Halászlé

Hozzávalók:

3 kg ponty
3 db kárász
1 kg harcsa
3 fej vöröshagyma
4 evőkanál fűszerpaprika
1 dl száraz vörösbor(igény szerint)
50 dkg haltej/halikra

bors

Elkészítés: Szükség esetén megpucoljuk a halakat. A halakat szeleteljük fel, sózzuk be, és hagyjuk állni egy-két órát. Közben a vöröshagymát pucoljuk meg, majd aprítsuk fel. Rakjuk a hallal együtt a bográcsba vagy lábasba, és öntsünk rá annyi vizet, hogy mindent ellepjen. Adjuk hozzá a pirospaprikát és a borsot.

Erősebb lángon kezdjük el főzni, majd 10 perccel később öntsük hozzá a vörösbort. Főzzük még körülbelül 30-40 percig. Akkor jó, ha a hal teljesen puha. Közben kóstolgassuk, ha kell, fűszerezzük. A végén hozzátehetjük az ikrát és a haltejet.

Töltött káposzta:

Hozzávalók:

50 dkg sertéscomb
20 dkg füstölt tarja
1 fej káposzta
1 fej vöröshagyma
1 db paradicsom
1 db paprika
2 evőkanál tejföl
1 evőkanál liszt
1 evőkanál zsír
1 teáskanál pirospaprika
1 evőkanál aprított kapor
1 kávéskanál aprított borsikafű
bors

Elkészítés: Bekeverjük a tölteléket: egy tálban összekeverjük a darált húst, a tojást, a római köményt, kevés fűszerpaprikát, sót és a rizst. A káposztalevelek vastag szárát kivágjuk. A levél hosszanti oldalára teszünk egy adag tölteléket, és feltekerjük.

Amikor az összes gombóc kész, átmossuk a savanyú káposztát. A hagymát felaprítjuk. A szalonnát felkockázzuk és egy nagy lábasba tesszük. Alacsony lángon, lassan kieresztjük a zsírját, majd belekeverjük a hagymát. Amikor üvegesre párolódott, megszórjuk fűszerpaprikával.

Belekeverjük a savanyú káposzta egyharmadát, rárakosgatjuk a gombócok egyharmadát, majd újabb réteg káposzta és újabb adag gombóc következik. Közben felkockázzuk a tarját, és azt is a gombócok közé szórjuk, majd folytatjuk tovább a rétegezést. A lábos tetejére káposzta kerül, majd megy bele néhány babérlevél is. Felöntjük az egészet egy kis vízzel, és alacsony lángon három-négy órát rotyogtatjuk.

Almás rétes:

1 csomag rétestészta
1 kg alma
10 dkg mazsola
8 dkg cukor
2 teáskanál fahéj
1 evőkanál citromlé
1 dl olaj
zsemlemorzsa

Elkészítés: A réteslapokat vegyük ki a hűtőből, és szobahőmérsékleten pihentessük 15-20 percig. Az almát hámozzuk meg, majd vágjuk fel kis darabokra, vagy reszeljük le. Ezután jöhet rá a citromlé, hogy ne barnuljon be. Szórjuk meg cukorral, fahéjjal és vaníliás cukorral.

Enyhén nedvesítsünk be egy konyharuhát, és óvatosan helyezzünk rá négy réteslapot. Külön mindegyiket kenjük meg olajjal. Szórjuk meg zsemlemorzsával, és a lapok egyik felére rakjuk a kinyomkodott tölteléket, majd a konyharuha segítségével tekerjük fel a tésztát jó szorosan. Hajtsuk be az oldalait, a tetejét pedig kenjük meg olajjal, rendezzük sütőpapírral kibélelt tepsibe. Süssük 200 fokon 15-20 percig, míg szép aranybarna nem lesz.

Kakaós Kuglóf:

4 db tojás
20 dkg finomliszt
25 dkg kristálycukor

1 ek. olaj
1 dl víz
1 cs sütőpor
citromhéj
2 ek. cukrozatlan kakaópor

Elkészítés: A lisztet összekeverjük a sütőporral, porcukorral és a sóval. Hozzáadjuk a tojást, majd a tejet és az olajat, majd ezt alaposan összedolgozzuk. A tészta egyharmadát átöntjük egy másik tálba és belekeverjük a kakaóport. A fehér tésztát a kuglófformába töltjük, majd hozzáadjuk a kakaós tésztát is. 150 fokon előmelegített sütőben 50-60 perc alatt készre sütjük, majd a formában hagyjuk kihűlni.

A legfontosabb az ünnepek alatt, hogy élvezzük az otthon melegét és a szeretteinkkel legyünk, de mindeközben készítsünk sok finomságot is.

Így két héttel az ünnepek előtt kellemes készülődést, örömteli és sikeres sütést-főzést kívánok mindenkinek!

Szabó Máté

Alvásproblémák elleni gyógynövények

A felborult cirkadián ritmus hosszú távon nem csupán koncentrációzavarokhoz vezethet, de akár még a rákos daganatok növekedését is elősegítheti. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a sok éjszakázással járó munkahelyek nagyon egészségtelenek, hiszen felborítják a biológiai órát, csökkentik a melatonin-termelés hatékonyságát, és az is köztudomású, hogy a hét közben kihagyott alvásidőt sajnos nem lehet hétvégénként bepótolni.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.