Menü

Csigamentő akció, avagy hogyan tegyük rendbe a nagy gubancot?

Ismerjük azt a jelenséget, hogy az egyenes hajú emberek göndört szeretnének, a göndör hajúak pedig egyenest. A göndörkék viszont tudják, hogy néha igen nehéz bánni a nagy gubanccal. Erre a problémára jött létre a Curly Girl Method – avagy CGM – ami számos göndör frizura sikertörténetének kulcsa.

A CGM Lorraine Massey könyve (Curly Girl: The Handbook) alapján fejlődött ki az évek során. A metódus legfőbb szempontja, hogy mellőzi azokat a termékeket, összetevőket és szokásokat, amik a göndör haj szerkezetét rombolják és károsítják. Ilyenek például a szulfátok, a szárító alkoholok és szilikonok, amik a göndörség legnagyobb ellenségei. A CGM-es fogyasztók elhagyják a sampont és a magas hőmérsékleten való hajszárítást is. Ezek helyett viszont támogatják a co-wash (tisztító balzsam) illetve a leave-in (nem leöblítős) termékeket. A vegán hajápoló szerek nagyobb része és természetes olajok CGM kompatibilisek. Ha bizonytalanok lennénk az árukkal kapcsolatban az internet már számos oldalt biztosít, ami segít eldönteni, hogy a CGM engedélyezi-e az adott összetevőket. A közösségi oldalokon is találhatunk építő közösséggel rendelkező csoportokat, amik bármikor a segítségünkre állnak.

Hogyan is kezdjünk bele? Először érdemes meghatározni, hogy milyen göndör a hajunk. Erős szálú vagy vékony szálú hajunk van? Milyen a porozitása? Szöszös, szálkás töredezett a frizuránk? Segítségül hívhatjuk a konyhát, ahol szerencsére találhatunk a hajunknak típusának megfelelő „ápolószert”, és nem kell rögtön a legdrágább készítményért rohannunk a boltba.

Ha kiszáradt hajzatunk van, fontos a hidratálás, használjunk lenmagzselét, amit mi is elkészíthetünk! A könnyen gubancolódó hajon segíthet a kókuszolaj vagy a napraforgó olaj. Ha pedig a párás környezet megerőltető számunkra, akkor az oliva olaj vagy a szőlőmag olaj lehet a megoldás! Ezen anyagok felhasználást beleépíthetjük hajkoronánk ápolásának rutinjába és akár heteken belül megfigyelhető hatásokat érhetünk el.

A metódusban rendkívül fontos szerepet játszik a hajápoló szerek helyes sorrendje. Első lépésként jön a tisztítás, amihez co-washt vagy szulfátmentes sampont használjunk! Ezek után következik a hidratálás és/vagy göndörítés. Házi hajpakolást mi is készíthetünk: keverjünk a balzsamba például kókuszolajat! Ilyenkor alkalmazzuk a leave-in termékeket is. Végül sérónkat göndöríthetjük és tartósíthatjuk hajhabbal, zselével vagy akár mindkettővel egyszerre!

A sok hajápolótól akár zsíros, ragacsos is lehet a frizuránk. Fontos kitapasztalni, hogy mennyit bír el a hajunk, mik azok a szerek, amik a legjobbat hozzák ki a hajkoronánkból. Lehetséges, hogy csak hosszabb próbálkozás után találjuk meg a legjobb termékcsaládot, de a siker garantált. Minél jobban megismerjük a hajunkat, annál jobban fogjuk tudni, hogy mikor milyen problémája van, és azt hogyan tudjuk orvosolni akár természetes készítményekkel. Jó kísérletezést kívánok, göndörkék!

Nagypál Anna

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?