Fantasztikus leves receptek
A levesről általában az jut eszünkbe, hogy forró és gőzölög, de számtalan hideg változata is létezik. A hideg levesek, mint a gyümölcsleves vagy a gazpacho, esetleg az uborkaleves bármelyik évszakban ehető.
Tejszínes fokhagymakrémleves
hozzávalók / 4 adag
3 ek olívaolaj
2 fej fokhagyma
1 nagy db vöröshagyma
só ízlés szerint
0.5 kávéskanál fehér bors (ízlés szerint)
1 l csirke alaplé (lehet kockából is)
4 dl főzőtejszín (20%-os, de megfelel a 15%-os is)
2.5 evőkanál finomliszt
elkészítés
A fokhagymát és a vöröshagymát apróra vágjuk, megdinszteljük az olajon, sózzuk, borsozzuk.
A lisztet rászórjuk - nem szabad pirítani -, s majd az alaplével felöntjük, folyamatos kavargatás mellett.
30-35 percig főzzük, majd botmixerrel az egészet pürésítjük.
Végül hozzáöntjük a főzőtejszínt, összekavarjuk, s még lassú tűzön körülbelül 5-6 percig forraljuk, főzzük.
Lefedve kissé állni hagyjuk, majd forrón tálaljuk
Tárkonyos pulykaraguleves
hozzávalók / 6 adag
2 ek napraforgó olaj
0.5 kg pulykamell
400 g Bonduelle Vapeur fagyasztott zöldborsó
2 közepes db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 közepes db sárgarépa
2 közepes db fehérrépa
1 közepes db zeller
20 dkg csiperkegomba
270 g tejföl
1.5 l alaplé
1 csokor petrezselyem
1 citromból nyert citromlé
2 teáskanál tárkony
bors ízlés szerint
só ízlés szerint
elkészítés
Olajon lepirítjuk a pulykamellet, amit kockákra vágtunk fel. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáöntjük a felkockázott hagymát, és a hússal együtt tovább pirítjuk.
Rádobjuk a szeletekre vágott fokhagymát, majd hozzátesszük a sárga- és fehérrépát, zellert, gombát és az apróra vágott petrezselymet is. Ezeket aztán megszórjuk egy teáskanál tárkony fűszerrel, és egy kis ideig pároljuk őket. Majd felöntjük az alaplével, és lefedve, kis lángon körülbelül fél óra alatt puhára főzzük a zöldségeket.
A főzés vége felé beleszórjuk a levesbe a zöldborsót is, aminek igazán rövid idő kell, hogy megfőjön.
Ezután egy kis tálkába öntjük a tejfölt, és a forró levesből hozzászedünk levet, amivel kikeverjük, és beleöntjük majd így a levesbe, és jól elkeverjük. Majd egy citrom levét ráfacsarjuk. Még ízlésünknek megfelelően sózzunk, borsozzunk, aztán lehet is fogyasztani!
Zellerkrémleves levesgyönggyel
hozzávalók / 4 adag
A leveshez
1 nagy db zeller
1 nagy db vöröshagyma
3 db leveskocka
szerecsendió ízlés szerint
fehér bors ízlés szerint (őrölt)
1 ek margarin
1.5 dl főzőtejszín
só ízlés szerint
1 evőkanál finomliszt
2 l víz
A tálaláshoz
5 dkg levesgyöngy
elkészítés
A hagymát és a zellert apró kockára vágjuk.
A margarint felolvasztjuk, rádobjuk a hagymát, elkezdjük párolni, majd hozzáadjuk a zellert is.
Ha már megpárolódott, megszórjuk a liszttel, összekeverjük, majd felengedjük a vízzel. Hozzáadjuk a fűszereket, puhára főzzük.
Ezután leturmixoljuk, és állandó keverés mellett hozzáadjuk a tejszínt, és jól kiforraljuk. Levesgyönggyel tálaljuk.
Számtalan előnye van, ha levest eszünk! Kalóriát spórolhatunk vele, és akár nassolnivalónak is jó.
Szerző: Udvari Fanni
Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum
A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!
Magyar méz – egészséges táplálék
A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.
Mire jó az articsóka?
A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.
Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért
Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.
Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság
A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.