Menü

Zenét hallgatok a munkahelyemen. Vajon jól teszem?

Máris lelövöm a poént nincs erre egyértelmű igen vagy nem válasz. Nem mindegy, milyen az a zene, milyen hangerővel szól, és egyáltalán, kikkel vagyunk egy irodában. Íme egy kis elemzés, objektív és szubjektív szemüvegen keresztül egyaránt.

A legtöbb kutatás azt mondja, hogy fontos egy munkahelyen, hogy közösen alakítsuk ki a zenehallgatást szabályait. Ha zene szól a háttérben, az ugyanis tudja fokozni a munkahelyi teljesítményt, tehát serkentőleg hathat ránk, ez ma egy többségében elfogadott nézet. Ha pedig ez a zenehallgatás közös megegyezésen alapszik akkor ez egész iroda teljesítménye jobb lesz. Legyen szó közös stílusról, albumról, vagy mint legtöbbször lenni szokott, közös rádióadóról.

Persze az egyes munkatársad zenei stílusa nagyban különbözhet egymástól. Saját tapasztalatokra is hivatkozva mondhatom, hogy olyan zeneszámokat érdemes hallgatni amiknek kevés a szövege vagy legalábbis nem az anyanyelvünkön szólnak.

Jó hatással lehet tehát a komolyzene vagy az ahhoz hasonló nyugtató dallamok. kutatások egyébként is kimutatták hogy Mozart zenéje általában jó hatással van a dolgozó emberekre, nem érdemes azonban például rap vagy hasonlóan, a szövegre épülő stílusú zenét hallgatni. Az esetek igen nagy százalékában az elvonja a figyelmet, legyen szó bármilyen munkáról. Sokan szeretnek rádiót hallgatni, azonban manapság egyre inkább nyilvánvaló, hogy ott is a zenén van a lényeg, a szövegek itt is negatívan hatnak a munkavégzésre. A munkavállalók általában elutasítják azt, hogyha túl sok a szöveg a rádióban.

Igazából nekünk kell eldönteni hogy szeretünk-e zenét hallgatni és azt milyen módon tesszük. Például a fülhallgató használata jelentheti a kollégák tiszteletét, de sokan vehetik épp ellenkezőleg, tiszteletlenségnek is ezt, hiszen ilyenkor azt mondjuk hogy becsukjuk a világot, senki ne zavarjon minket. Érdemes a zenehallgatásra vonatkozó közös szabályokat a közös munkavégzés legelején megbeszélni. Én például szeretek zenét hallgatni munka közben, de csak olyat, aminek a szövege nem zavar a koncentrációban. Esetemben is az az igazság, hogy magyar zenét kevésbé szeretek hallgatni, mert az a szavak formázásában kifejezetten zavar. Érdekesség azonban, hogy külföldi zeneszámot még ha tudom is a szövegét inkább hallgatom, az kevésbé vonja el a figyelmemet. De legjobb munka közben háttérzeneként, mint fentebb említettem, többségében inkább instrumentális zenét hallgatni.

B.T.

Mi egy coach feladata?

Sok helyen találkozhatunk coach-okkal, ez a szakma egyre szükségesebbé és népszerűbbé válik, de talán teljesen egyértelmű mindenkinek, hogy mit is csinál egy coach, mi a feladata. Nézzük ki ő és mit csinál?

Masszázsra indulsz? – így készülj rá

A masszázs egy testet és lelket melengető, pihentető vagy épp frissítő terápia, amire érdemes kicsit felkészültebben érkezni.

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.

Ultrabalaton negyedszer, avagy mi fán terem a csapatszellem!

A Tolna Vármegyében immáron öt éve aktívan működő FuTamási futócsoportunkból idén is nekivágott 10 fő, hogy körbefussa a Balatont, Magyarország egyik legnépszerűbb futóversenyén, a 18. alkalommal megrendezett NN Ultrabalatonon!

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.