Menü

Az ökológiailag tudatos étkezés rajtunk múlik

Az év elején készített ökoforradalmi sorozatában a Budapest Park zenészekkel, szakértők segítségével járja körbe a klímaváltozásért felelős területeket és gyűjti össze a hétköznapokban hasznosítható tippeket, hogy együtt változtatni tudjunk, fel tudjunk lépni a klímaváltozás ellen. Természetesen ennek mi is helyt adunk ezúttal az ökológiailag tudatos étkezés pár alapszabálya kerül terítékre. Szakértő partnere a kezdeményezésnek a masfelfok.hu. A videók a Budapest Park facebook oldalán is fellelhetők. Jöjjön hát pár helyes és fontos meglátás a fenntartható étkezésről.

A mindennapi élelmünk előállításához is energiára van szükség, így a táplálkozásnak is nagy szerepe van az éghajlatváltozásban. Az élelmiszeripar felel az üvegházhatást kiváltó gázkibocsájtás negyedéért. Az egzotikus növények gyakran vegyszerekben fuldokolva tartósítószerekkel felturbózva kerülnek az asztalunkra sokszor a világ másik tájáról. Ha az élelmiszerhulladék egy ország lenne akkor üvegházhatású gázkibocsájtásával az USA és Kína után a harmadik legnagyobb szennyező lenne.

Hatalmas és valós probléma a pazarló élelmiszerfogyasztás. A megvásárolt élelmiszer kábé harmada végzi hulladékként, ami kábé 1,3 milliárd tonna évente. Hazánkban a hulladék fele konkrétan megvásárolt étel, ami 34 kg fejenként. Mindannyian érezzük, hogy ennek egy jelentős része elkerülhető lenne. Ahhoz, hogy nagyobb és tudatosabb összhangban éljük a természetünkkel jöjjön hát pár jó tanács, amelyet a zenészek is javasolnak.

Járj piacra és csomagolás mentes boltba! Van annak egy varázsa, ha kis termelőtől vásárolunk és sokszor jobb is a minősége.
Amikor csak tehetted helyben termelt ételt és szezonális élelmiszert vásárolj ezáltal csökkentve a fuvarozás okozta ökológiai lábnyomunkat!
Fogyassz kevesebb állati eredetű ételt!
Ne pazarolj!
Bevásárlás előtt nézz körül, hogy valójában mire van szükséged!
Írj bevásárlólistát!
Éhesen ne menjünk bevásárolni! Mert mindent a szemnek helyett mindent a kosárba lesz!
Ha megmarad valami le is lehet fagyasztani! Próbálj meg annyit főzni, kitálalni amennyire szükséged van.
Keresd a fair trade lehetőségeket! Ennek lényege, hogy a termelő jobb körülmények között termelhet, nincs kizsákmányolva.

Ébredj fel! Tájékozódj! Cselekedj! Ne hezitálj! Amit ma megtehetsz, az holnap már lehet nem lehet. Hajrá. A cselekvés hatalma még mindig a miénk.

A videó linkje: https://www.facebook.com/budapestpark/videos/880994685697370

Ultrabalaton negyedszer, avagy mi fán terem a csapatszellem!

A Tolna Vármegyében immáron öt éve aktívan működő FuTamási futócsoportunkból idén is nekivágott 10 fő, hogy körbefussa a Balatont, Magyarország egyik legnépszerűbb futóversenyén, a 18. alkalommal megrendezett NN Ultrabalatonon!

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

Alvásproblémák elleni gyógynövények

A felborult cirkadián ritmus hosszú távon nem csupán koncentrációzavarokhoz vezethet, de akár még a rákos daganatok növekedését is elősegítheti. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a sok éjszakázással járó munkahelyek nagyon egészségtelenek, hiszen felborítják a biológiai órát, csökkentik a melatonin-termelés hatékonyságát, és az is köztudomású, hogy a hét közben kihagyott alvásidőt sajnos nem lehet hétvégénként bepótolni.

Skinimalizmus – minimalista bőrápolás

Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.