Menü

Tanácsok a hatékony tanulás érdekében

Bizony nem egyszerű felnőtt fejjel, család vagy munka mellett tanulni, ám, ha jobb fizetésre, vagy a tudás örömére vágysz, azért áldozatokat kell hozni. Szerencsére tanulási praktikák széles garmadája áll sorban azért, hogy elsajátítsd őket.

Számold fel az üresjáratokat!

Rengeteg időt tölt el az ember várakozással. A postán, a dugóban, az orvosi rendelőben, a pénztárnál. Használd ki ezeket az üresjáratokat a tanulásra. Mindig tartsd magadnál a tankönyvedet, vagy készíts hangfelvételt jegyzeteidből, és hallgasd autóvezetés, kocogás, vagy épp mosogatás közben. Észrevétlenül tanulhatsz, és még időt is takarítasz meg.

Ismerd meg, milyen a tanulási típusod!

A felnőttkori tanulásnak az az egyik legnagyobb előnye, hogy már ismered a képességeidet, és rengeteg tapasztalatod van a tanulással kapcsolatban. Ha tisztában vagy azzal, milyen a tanulási típusod, sokkal hatékonyabban tudod elsajátítani az ismereteket.

Faggasd magad minél többet

Lényegesen jobb módszer ehelyett az, ha elolvasod az anyagot egyszer, aztán arra vonatkozó kérdéseket teszel fel magadnak; használhatod erre a célra a tankönyvek saját kérdéseit éppúgy, ahogyan megfogalmazhatod természetesen a saját kérdéseidet is. A tanulást és az emlékképződést ugyanis a leginkább az információ újbóli lekérdezése, előhívása segíti elő. Még ha egyik-másik kérdésre nem is tudsz válaszolni vagy épp rosszul válaszolsz rá, még annak is megvan az az előnye, hogy ezáltal részletes képet kapsz arról, hogy pontosan hol hézagos a tudásod, mit kell még átismételned – és ezáltal is hatékonyabban tanulhatsz.

Felejtsd el az utolsó pillanatot

Nagyon sok diák halasztja mindig az utolsó pillanatra a tanulást és próbálja aztán a vizsga előtti utolsó estén magába zsúfolni a teljes anyagot. A kutatások azonban azt mutatják, hogy ez nem segíti elő az információ hosszú távú megjegyzését. A másnapi vizsgán még éppen átvergődheted magad így, de a félév végére már nem sok marad majd belőle, a következő évre pedig, amikor szükséged lenne rá a következő kurzushoz, már egyáltalán semmire nem fogsz emlékezni belőle.

Rajzold le az információt!

Jó tanulási technika az is, ha diagramokat, modelleket vagy folyamatábrákat készítesz. Minden aktív tanulási módszer – melynek során te magad teszed érthetővé az anyagot saját magad számára – nagyon sokat segít a tanultak tényleges rögzítésében. Ilyenkor ugyanis ténylegesen foglalkozol a dologgal, elmerülsz benne, és nem csak passzívan szemléled kívülről.

A tanártól is függ a siker

A kutatásnak van tanulsága a tanárok számára is. A hatékony tanulás záloga, hogy néhány nappal vagy héttel később újra oda kell tenni a diák elé a korábbi anyagot. Ez természetesen többféleképpen is megoldható: például házi feladattal. A kutatások során ugyanis arra jutottak a szakértők, hogy nagyban elősegíti a tananyag hosszú távú megjegyzését az is, ha az aktuális anyagból adott házi feladatot megspékelik a két-három héttel korábbi anyagrészletekhez tartozó feladatokkal is. Ez hatékony tanulási módszer lehet.

Ezek a tanulási technikák csak akkor működnek, ha végigolvasod, és alkalmazod a leírtakat, mert a sikerhez Te is kellesz. Ha ezt megteszed, és bízol is a sikeredben, meg fogsz lepődni, milyen jó hatással lesz az eredményeidre.

Szerző: Udvari Fanni

Ultrabalaton negyedszer, avagy mi fán terem a csapatszellem!

A Tolna Vármegyében immáron öt éve aktívan működő FuTamási futócsoportunkból idén is nekivágott 10 fő, hogy körbefussa a Balatont, Magyarország egyik legnépszerűbb futóversenyén, a 18. alkalommal megrendezett NN Ultrabalatonon!

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Sportolási ötletek a nyári időszakra

Ahogy beköszönt a nyár, sokan keresünk lehetőségeket a szabadban való tevékenységekre, hogy kihasználjuk az évszak adta lehetőségeket. A nyári hónapok ideálisak a szabadtéri sportolásra és testmozgásra, hiszen a napsütéses napok lehetővé teszik, hogy kihozzuk magunkból a maximumot. Viszont tény, hogy a nyári forróság fullasztó tud lenni, emiatt a szabadtéri sportolás terén kompromisszumot kell kötni. Az alábbi cikkben néhány nyári sportolási lehetőséget nézhetünk meg, amelyek aktív, és szabadtéri kikapcsolódást jelentenek.