Menü

Tippek tanuláshoz

Tippek tanuláshoz

Már egy hónapja tart a tanév és egyre közelebbé válik az egyetemisták számára a vizsgaidőszak, az iskolásoknak pedig a félévzárás. A tanulás folyamatában nagyon hangsúlyos, hogyan, kivel, mennyit és hol tanulunk, nem is gondolnánk mennyire. Lássunk pár tippet, ami segíthet a teljesítmény növelésében!

Derítsd ki milyen a tanulási stílusod!

Egyedül szeretsz tanulni vagy a többiekkel? Csendben vagy hangosan? Nem mindegy, nagy különbségek vannak a két típus között!

A tudomány ma többféle tanulási stílust különböztet meg, ilyen az auditív, a vizuális, a mozgásos, a társas, a csendes, az impulzív és a mechanikus stílus. Ezek lényegesen eltérnek egymástól, és a teljesítményt is jelentősen befolyásolják.

Érdemes elvégezni a tanulási stílusról szóló kérdőívet, amely kiértékelésével megtudhatod, melyik jellemez a leginkább és így tanulva jobb eredményeket érhetsz el!

Legyen egy tanuló-sarkod!

Fontos, hogy legyen egy része a szobádnak, vagy akár egy teljesen külön szoba, ahol tanulsz. Ez segíthet a koncentrációban, nem vonja el a figyelmedet.

Légy rendszeres!

A tanárok nem hiába hangsúlyozzák az óráról órára készülést, ami persze a tanulók legnagyobb részénél nem valósul meg. Pedig hasznos, mert a felhalmozódó anyag egy éjszaka alatt nem tud a hosszútávú memóriába kerülni.

Tarts szünetet!

A pihenés nemcsak tanulás előtt és után, hanem közben is szükséges. Állíts fel magadnak egy tanulási rendet, ahol meghatározott időnkét szünetet tarthatsz és megpihenhetsz egy kicsit. Ilyenkor jó átmozgatni az elgémberedett végtagokat, valamint enni és inni egy kicsit.

Jutalmazd magad!

Ha van valami cél, az ember könnyebben tesz erőfeszítéseket. A tanulás során is fontos kisebb célok kitűzés és ha elérted őket, bátran jutalmazd magad bármivel! Ez segíti a motivációt, ám visszafelé nem működik olyan hatékonyan.

Készíts elmetérképet!

Ez a módszer tanulási módszertől függetlenül szinte mindenkinek beválhat. Nagyobb, nehezebb anyag rendszerezésére érdemes elmetérképet készíteni, ami segít a tanulnivaló lerövidítésében, átláthatóságában és érthetőségében is.

Sipos Zsófia

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.

Ultrabalaton negyedszer, avagy mi fán terem a csapatszellem!

A Tolna Vármegyében immáron öt éve aktívan működő FuTamási futócsoportunkból idén is nekivágott 10 fő, hogy körbefussa a Balatont, Magyarország egyik legnépszerűbb futóversenyén, a 18. alkalommal megrendezett NN Ultrabalatonon!

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

Skinimalizmus – minimalista bőrápolás

Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.