Szervezetünk összetartó ereje a kollagén
- Dátum: 2019.07.10., 09:38
- Udvari Fanni
- betegség, bőr, csontritkulás, egészség, életvitel, fehérje, hormonrendszer, ízület, kollagén, peptidek
Milyen szerepe van a kollagénnek?
A kollagént leginkább a betonhoz tudnánk hasonlítani. Hasonlóan fontos szerepet tölt be az emberi testben, mint a beton az épületek vázában. Biztosítja a megfelelő alapot. Nélküle minden összeomlana, mint egy kártyavár. Ezért is van az, hogy a kollagén leépülésével, minden porcikánk fájni kezd és bőrünk szottyanttá válik.
Az emberi szervezet ideig-óráig problémamentesen képes előállítani ezt az anyagot. De sajnos az idő múlásának és egyéb negatív hatásoknak köszönhetően termelődése fokozatosan csökken. Ez a csökkenés kb. 25 éves korunk után indul. 60 éves korunk környékére pedig teljesen leáll a szervezetünk kollagén termelése. Ennek is köszönhető, hogy öregkorunkra különböző ízületi betegségeink alakulnak ki.
A természetes kollagén pótlás alapja az alábbi támogató tápanyagok fogyasztása:
Tojásfehérje, sajt, tejtermékek, szója és tofu.
Káposzta, kelkáposzta, spenót, dinnye, sárgarépa és citrusfélék.
Szeder, áfonya, cseresznye, málna és eper.
Paprika, hüvelyesek és brokkoli.
Tenger gyümölcsei, kagyló, diófélék, vörös és fehér hús. A-vitamin, C-vitamin és aminosavak.
A természetes kollagént az állati eredetű élelmiszerek kötőszövetében találhatjuk meg a legnagyobb mennyiségben. Például a csirke- és sertésbőrben. Az egyik különösen fontos forrása a csontos húsleves, amelyet a csirke és más állatok csontjaiból mi is készítünk például egy-egy nagyobb ünnepkor.
Törekedj arra, hogy hormonrendszeredben egyensúly maradjon. Ez fontos a hialuronsav termelése miatt, ami szorosan kapcsolódik a kollagén ez. Végül, habár a szervezetbe juttatott kollagén szabad aminosavakra bomlik, azért mi mégis ajánljuk, hogy naponta 10g körüli mennyiséget fogyassz el ilyen formában is. Rengeteg személyes tapasztalatot hallani 1-2 hónapnyi külsőleg bevitt kollagénkúrák hatására, ezért elképzelhető, hogy ezen a téren a tudomány még rejteget számunkra valamit.
Jótékony hatásai:
Fiatalítja, rugalmassá teszi a bőrt
Erősíti a csontokat és az ízületeket, kezeli a gyulladásokat
Fokozza a teljesítményt és az izomépítést
Támogatja az emésztést
Meglepő, hogy mennyi előny származhat egy kevésbé ismert fehérje fogyasztásából is. De belegondolva, hogy a testünk fehérjéinek 30%-a kollagén, már nem is annyira meglepő. Ugyan a testünk természetes módon termel a számára szükséges mennyiségű kollagént, azonban ez idővel alábbhagy, és kevésnek bizonyul. Hiánya a bőr öregedésben, ráncok megjelenésében, ízületi problémákban, és a hajunk, körmeink elváltozásában mutatkozik. Nem nélkülözhetetlen a külső forrásból való kiegészítés, de erősen javasolt, ugyanis az imént leírtak enyhítésén kívül, számos más pozitív hatással rendelkezik.
A kollagén peptidek jótékony hatásának érvényesüléséhez napi legalább 2,5 gramm pótlására van szükség. A többi elfogyasztott fehérje pedig olyan minőségi forrásból származzon, mint a sovány tejtermékek, sovány húsok, halak, tojás vagy fehérjeturmix. Vegetáriánusként pedig a szójabab, borsó, lencse, teljes értékű gabonák fogyasztása segít egyre közelebb a céljaidhoz, egészséges állapotodhoz és életviteledhez.
Szerző:Udvari Fanni
Húsvét gyomorrontás nélkül
Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!
Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen
Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.
A vércukormérés fontossága
Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.
Lázcsillapítás természetesen
Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.
Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai
Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.