Menü

Szervezetünk összetartó ereje a kollagén

Milyen szerepe van a kollagénnek?

A kollagént leginkább a betonhoz tudnánk hasonlítani. Hasonlóan fontos szerepet tölt be az emberi testben, mint a beton az épületek vázában. Biztosítja a megfelelő alapot. Nélküle minden összeomlana, mint egy kártyavár. Ezért is van az, hogy a kollagén leépülésével, minden porcikánk fájni kezd és bőrünk szottyanttá válik.

Az emberi szervezet ideig-óráig problémamentesen képes előállítani ezt az anyagot. De sajnos az idő múlásának és egyéb negatív hatásoknak köszönhetően termelődése fokozatosan csökken. Ez a csökkenés kb. 25 éves korunk után indul. 60 éves korunk környékére pedig teljesen leáll a szervezetünk kollagén termelése. Ennek is köszönhető, hogy öregkorunkra különböző ízületi betegségeink alakulnak ki.

A természetes kollagén pótlás alapja az alábbi támogató tápanyagok fogyasztása:

Tojásfehérje, sajt, tejtermékek, szója és tofu.

Káposzta, kelkáposzta, spenót, dinnye, sárgarépa és citrusfélék.

Szeder, áfonya, cseresznye, málna és eper.

Paprika, hüvelyesek és brokkoli.

Tenger gyümölcsei, kagyló, diófélék, vörös és fehér hús. A-vitamin, C-vitamin és aminosavak.

A természetes kollagént az állati eredetű élelmiszerek kötőszövetében találhatjuk meg a legnagyobb mennyiségben. Például a csirke- és sertésbőrben. Az egyik különösen fontos forrása a csontos húsleves, amelyet a csirke és más állatok csontjaiból mi is készítünk például egy-egy nagyobb ünnepkor.

Törekedj arra, hogy hormonrendszeredben egyensúly maradjon. Ez fontos a hialuronsav termelése miatt, ami szorosan kapcsolódik a kollagén ez. Végül, habár a szervezetbe juttatott kollagén szabad aminosavakra bomlik, azért mi mégis ajánljuk, hogy naponta 10g körüli mennyiséget fogyassz el ilyen formában is. Rengeteg személyes tapasztalatot hallani 1-2 hónapnyi külsőleg bevitt kollagénkúrák hatására, ezért elképzelhető, hogy ezen a téren a tudomány még rejteget számunkra valamit.

Jótékony hatásai:

Fiatalítja, rugalmassá teszi a bőrt
Erősíti a csontokat és az ízületeket, kezeli a gyulladásokat
Fokozza a teljesítményt és az izomépítést
Támogatja az emésztést

Meglepő, hogy mennyi előny származhat egy kevésbé ismert fehérje fogyasztásából is. De belegondolva, hogy a testünk fehérjéinek 30%-a kollagén, már nem is annyira meglepő. Ugyan a testünk természetes módon termel a számára szükséges mennyiségű kollagént, azonban ez idővel alábbhagy, és kevésnek bizonyul. Hiánya a bőr öregedésben, ráncok megjelenésében, ízületi problémákban, és a hajunk, körmeink elváltozásában mutatkozik. Nem nélkülözhetetlen a külső forrásból való kiegészítés, de erősen javasolt, ugyanis az imént leírtak enyhítésén kívül, számos más pozitív hatással rendelkezik.

A kollagén peptidek jótékony hatásának érvényesüléséhez napi legalább 2,5 gramm pótlására van szükség. A többi elfogyasztott fehérje pedig olyan minőségi forrásból származzon, mint a sovány tejtermékek, sovány húsok, halak, tojás vagy fehérjeturmix. Vegetáriánusként pedig a szójabab, borsó, lencse, teljes értékű gabonák fogyasztása segít egyre közelebb a céljaidhoz, egészséges állapotodhoz és életviteledhez.

Szerző:Udvari Fanni

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.