Menü

Érdemes odafigyelni a kalcium hiány ismertető jeleire

Kalcium

A kalcium az egyik olyan ásványi anyag, amely a legnagyobb mértékben található meg a szervezetünkben, hiszen az összes csontunknak és a fogainknak is az egyik legfontosabb építő eleme. Legfontosabb természetes kalciumforrásink közé tartoznak a különféle tejtermékek: a sajtok, a tej, a tejföl, a túró. De ezen kívül még ajánlott a spenót, banán, dió, mandula, mák, mogyoró fogyasztása is, ha el akarjuk kerülni a hiányt.

Kalcium hiány jelei

Átlagosan a felnőtt szervezetnek naponta 800 és 1000 mg közötti mennyiségben van szüksége a kalciumra. Bár a hiány tünetei nem jelentkeznek rögtön akkor, ha ennél kevesebb ásványi anyaghoz jut a szervezetünk, de egy bizonyos idő után jelentkezhetnek a figyelmeztető tünetek. A hiányos állapot azonban nem csak amiatt fordulhat elő, ha nem megfelelően étkezünk, hanem egyéb más okok miatt is.

- hasnyálmirigy gyulladás

- felszívódási zavar

- bizonyos gyógyszerek szedése, például fogamzásgátló

A szervezet bonyolult mechanizmusok során szabályozza a kalcium normál szinten tartását. A súlyosabb kalciumhiány oka lehet a szívritmuszavarnak, de akár epilepszia-szerű rohamokat is okozhat. A kalcium nem utolsó sorban az idegrendszer számára is nélkülözhetetlen, így a hiánya viselkedésbeli változásokat is okozhat, emiatt ingerültebbek, vagy feszültek lehetünk. De akár alvászavarhoz is vezethet a hiánya. Azonban a túlzott bevitel sem ajánlott, ugyanis a kalcium a veséken keresztül ürül ki a szervezetből, így ha túlzásba visszük a szedést, akkor könnyen lerakódhat a vesékben és ezzel akár vesekövet is okozhat.

Az alacsony kalcium szint gyakran tünetmentes, de az alapbetegség néhány tünete felhívhatja rá a figyelmet. Ilyen lehet például a szürkehályog.
D vitamin hiányban és idülten fennálló alacsony kalcium szintek esetén a D vitamint is pótolni kell.

A kalciumhiány és kezelése

A kalcium az a nyomelem, mely legnagyobb mennyiségben fordul elő a szervezetünkben. Naponta legalább egy gramm kalciumra lenne szükségünk.
A tejtermékek, sajtok, a sötétzöld leveles zöldségek, a gabonafélék, a citrus gyümölcsök tipikusan magas kalciumtartalommal rendelkeznek. A kalcium más mikro tápanyagokkal is szoros kapcsolatban van, pusztán a kalcium pótlása nem feltétlenül oldja meg a problémáinkat. A túlzott mértékű kávéfogyasztás például kalciumgyilkos rossz szokás, mivel rontja azon nyomelemek felszívódásának esélyét, amelyek a csontépítésben nagy szerepet játszanak. Nem javasolt a szénsavas italok túlzott mértékű fogyasztása sem, mivel a nagy mennyiségű szénsav megakadályozhatja a fontos ásványi elem felszívódását, úgy, mint a dohányzás és az alkoholfogyasztás.

Tippek:

Legyen nálad mindig egy zacskó mandula. Pár szem belőle kiváló rágcsa a főétkezések közötti nassoláshoz, ráadásul összetevőinek köszönhetően csökkenti a stressz hatását, nyugtatja az idegeket, és hasznos kalciumot juttat a szervezetedbe.
Szezámsó házilag: Egy száraz serpenyőben pirítsd meg a szezámmagot, amíg pattogni nem kezd. Tedd félre. Ugyancsak száraz serpenyőben piríts tengeri sót, addig, amíg kifehéredik. Tedd mind a kettőt egy mozsártörőbe, körkörös mozdulatokkal zúzd porrá. Szórj meg vele salátát, főtt gabonát, de keverheted reggeli kásába, müzlibe, sőt még főzelékbe is. Reggeli zabkásádba szórj bele egy-két evőkanál darált mákot, ezzel nemcsak ízletes ételt nyersz, de megnöveled az étel kalciumtartalmát is.

A vitaminhiány ellen megfelelő táplálkozással védekezhetünk, valamint a gyógyszertárakban, bioboltokban kapható vitaminkészítmények szedésével. Legtöbb esetben egy sima multivitamin szedése is elég, melyet kiegészíthetünk C vitaminnal, magnéziummal és kalciummal is.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.