Menü

A túlzásba vitt fehérjefogyasztás következményei

Ajánlott fehérjebevitel

Ha testsúlyra bontjuk le, a szakértők szerint a napi ajánlott mennyiség 0,8 gramm/testtömegkilogramm, ami azt jelenti, hogy átlagosan egy 60 kilogrammos nőnél 48 gramm fehérje a javasolt. A kalóriafogyasztásnak minimum 10, maximum 35%-át teheti ki a fehérje. Az állapotos és szoptató nőknek 71 grammnyi fehérjét tanácsos bevinniük a szervezetükbe. A sportolók és a fogyásra vágyók is fogyaszthatnak több fehérjét, nekik 0,8-2 gramm/testtömegkilogramm az ajánlott bevitel, ami egy 80 kilogramm testtömegű nő esetében 64-160 grammot jelent.

A szükségletet meghaladó fehérjebevitel

Nem támogatja a teljesítményfokozást és az egészséget. A belekben a pangó fehérjedús béltartalmat baktériumok bontják tovább, melynek során toxikus vegyületek (aminok) szabadulnak fel, mintegy kedvező feltételeket teremtve a baktériumok elszaporodásának. A fehérjedús táplálkozás a B6-vitaminszükséglet megnövekedésével is együttjár, emellett elhízáshoz vezet. A magas fehérjebevitel kapcsán a bélflóra feltételezett előnytelen irányba történő változásának korrigálása illetve megelőzése (pre- és probiotikumok) egy jogosan felmerülő kérdés. A magas protein, állati fehérje, húsfogyasztás kalciumürítést fokozó hatását sok vizsgálat alátámasztja, míg más vizsgálatok nem. Kielégítő kalciumbevitel mellett valószínűtlen a csontok gyengülése a fokozott fehérjebevitel hatására.

Kellemetlen lehelet

A szuperalacsony szénhidráttartalmú ketogén diétát követőknél sokszor előfordul, hogy kellemetlen a leheletük. Ez annak a tünete, hogy szervezetünk szénhidrátraktárai kiürültek, ezért zsírt éget, hogy energiát nyerjen. Ez rövidtávon hatásos fogyókúra lehet, hosszú távon viszont egészségügyi kockázatai adódhatnak.

Hangulatingadozás

Hosszú távon a túlzott fehérjebevitel a hangulatunkra is hatással lehet. A bélflóra egyensúlyának felborulása ugyanis számos kutatás szerint hatással van a mentális állapotra, ezért vannak, akiknél ez a fajta táplálkozás hangulatzavarokat okozhat. Ilyenkor érdemes némi lassan felszívódó szénhidrátot, például édesburgonyát, barna rizst, illetve némi bogyós gyümölcsöt építeni az étrendbe.

Elhízás

Bár nehéz elhinni, hogy a szénhidrátban szegény, de fehérjében gazdag étrend hízást okozhat, az állítás igaz. Ennek is az az oka, hogy felborul az emésztőrendszer egyensúlya, illetve az is számít, hogy ha a szervezet nem jut elég szénhidráthoz, akkor tartalékoló üzemmódba kapcsol. Ráadásul, ha kizárólag arra figyelünk, hogy sok fehérjét együnk, akkor a kalóriákkal is könnyen túlzásba eshetünk.

Csökkenti a csontsűrűséget?

Az elmélet szerint a fehérje növeli a sav mennyiségét a testben. Ez azt eredményezi, hogy a szervezet elvonja a kalciumot a sav semlegesítésére. A hosszabb távra nyúló kutatások viszont megcáfolják ezt. Egy kilenc hétig tartó vizsgálatban a kutatók lecsökkentették a szénhidrátbevitelt, és megnövelték a fehérjebevitelt a tesztalanyoknál. A kalcium kiválasztását nem befolyásolta ez a változás, sőt, javította a csontok erősségét támogató hormonokat.

Mit tehet a fehérjerajongó?

Ha magas fehérjetartalmú étrendet szeretnél fenntartani, akkor az alábbiakat tedd:

Előzetesen kérj ki a kezelőorvosodtól tájékoztatást egészségi állapotodat illetően, mert bizonyos esetekben (pl. vesebetegség) a fehérjediéta kockázatot jelenthet.

Fogyassz fehérjét egészséges forrásokból, például alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, halat, diót és babot, sovány csirkét és pulykát.

Osszd el a fehérje fogyasztását az összes étkezésre a nap folyamán.

Válassz kiegyensúlyozott étrendet, amely sok zöldséget, gyümölcsöt és rostanyagot tartalmaz.

Szerző: Udvari Fanni

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.