Menü

A hobbi öröm, nem elvárás

Előfordult már, hogy valamit azért kezdtél el csinálni, mert örömödet lelted benne, de idővel úgy érezted, teherré válik, és csak a válladat nyomja? Nem vagy egyedül.

Sokan járnak hasonló cipőben. Ezért vannak emberek, akik hiába végeznek olyan tevékenységet, amit szívből szeretnek, mégis fáradtan, fásultan mennek haza a nap végén. Talán nem mindenkinek való, hogy a kedvenc elfoglaltságát napi nyolc órában űzze. Vagy nem minden kedves elfoglaltság alkalmas erre a célra. Nincs is ezzel semmi gond.

Fontos, hogy felismerjük, mikor érkezik el az a pont, amikor már nem fűlik a fogunk ahhoz, amit valaha annyira a magunkénak éreztünk, és annyira szerettük űzni. Ha ezt felismerjük, képesek leszünk tudatosítani magunkban azt, hogy ezt a tevékenységet nem azért végezzük, mert muszáj, hanem azért, mert az örömöt hoz az életünkbe (és itt nem a munkaszintű, hanem a szabadidőben végzett aktivitásokra gondolok). Ha például zongorázni tanulunk, és egy-két nap gyakorlás kimarad, ne hibáztassuk magunkat. Néha a legnagyobb mesternek is szüksége van pihenésre. Később annál hatalmasabb műveket fog tudni komponálni.

Tudatosítsuk magunkban azt, hogy a hobbi nem elvárás, csak öröm. Mi magunk választjuk meg, a saját örömünkért, a saját boldogságunk érdekében. Nem azért csináljuk, mert kötelező, muszáj, kell. Azért nyúlunk mindig vissza hozzá, mert feltölt minket energiával. Amint elvárásnak érezzük, váltsunk vagy pihenjünk. A saját hobbijainkat akár naponta is cserélgethetjük, senki nem fogja szóvá tenni. Ma futok, holnap kötök, holnapután novellákat írok, de tegnapelőtt lehet, hogy fotóztam. A lényeg, hogy kikapcsoljon. Hogy el tudjuk felejteni a mindennapi feladatokat. A problémák, amelyek korábban hatalmasnak tűntek, ezt követően nevetségesen apróvá zsugorodnak. De ha csak annyi történik, hogy egy órára mindenről megfeledkeztünk, ami addig a lelkünket nyomta, az is hatalmas előrelépés, hiszen sokan erre sem képesek. A hobbi gyakorlásával esélyt adunk magunknak, a testünknek és a lelkünknek egyaránt, hogy tudat alatt feldolgozza a körülöttünk zajló eseményeket, miközben mi vígan foglalatoskodunk valakivel.

Tehát a legjobb, ha nem várunk el magunktól semmit, ha hobbiról van szó. Élvezzük, feledkezzünk bele, és legyünk szabadok!

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.

Speciális edzés? Kettlebell!

Miért, milyen, hogy néz ki, mire jó és hogy kell használni?
A kettlebell egy speciális gömb alakú súlyzó, mellyel az egész testet jól át lehet mozgatni.

Papírszínház

A mese vagy történet előadása mindig kihívást jelentett a mesélő számára. Ugyanis az elbeszélő, arra törekedett, hogy hogyan tudná a leghatékonyabban átadni és minél inkább fenntartani a közönség figyelmét. Hiszen a történetek nagyon fontosak, minden életkorban és rendkívüli hatással van az emberre. Ennek kapcsán most ismét nagy lelkesedésnek örvend a papírszínház, mely évszázadok alatt nagy utat járt be, mint történetátadási eszköz.

Miért épp az úszás?

Az úszás népszerű szabadidős sport, mások viszont ódzkodnak tőle. Lehet, hogy tudok olyat mondani, amitől már most hétvégén beugrasz a medencébe?