Menü

A hobbi öröm, nem elvárás

Előfordult már, hogy valamit azért kezdtél el csinálni, mert örömödet lelted benne, de idővel úgy érezted, teherré válik, és csak a válladat nyomja? Nem vagy egyedül.

Sokan járnak hasonló cipőben. Ezért vannak emberek, akik hiába végeznek olyan tevékenységet, amit szívből szeretnek, mégis fáradtan, fásultan mennek haza a nap végén. Talán nem mindenkinek való, hogy a kedvenc elfoglaltságát napi nyolc órában űzze. Vagy nem minden kedves elfoglaltság alkalmas erre a célra. Nincs is ezzel semmi gond.

Fontos, hogy felismerjük, mikor érkezik el az a pont, amikor már nem fűlik a fogunk ahhoz, amit valaha annyira a magunkénak éreztünk, és annyira szerettük űzni. Ha ezt felismerjük, képesek leszünk tudatosítani magunkban azt, hogy ezt a tevékenységet nem azért végezzük, mert muszáj, hanem azért, mert az örömöt hoz az életünkbe (és itt nem a munkaszintű, hanem a szabadidőben végzett aktivitásokra gondolok). Ha például zongorázni tanulunk, és egy-két nap gyakorlás kimarad, ne hibáztassuk magunkat. Néha a legnagyobb mesternek is szüksége van pihenésre. Később annál hatalmasabb műveket fog tudni komponálni.

Tudatosítsuk magunkban azt, hogy a hobbi nem elvárás, csak öröm. Mi magunk választjuk meg, a saját örömünkért, a saját boldogságunk érdekében. Nem azért csináljuk, mert kötelező, muszáj, kell. Azért nyúlunk mindig vissza hozzá, mert feltölt minket energiával. Amint elvárásnak érezzük, váltsunk vagy pihenjünk. A saját hobbijainkat akár naponta is cserélgethetjük, senki nem fogja szóvá tenni. Ma futok, holnap kötök, holnapután novellákat írok, de tegnapelőtt lehet, hogy fotóztam. A lényeg, hogy kikapcsoljon. Hogy el tudjuk felejteni a mindennapi feladatokat. A problémák, amelyek korábban hatalmasnak tűntek, ezt követően nevetségesen apróvá zsugorodnak. De ha csak annyi történik, hogy egy órára mindenről megfeledkeztünk, ami addig a lelkünket nyomta, az is hatalmas előrelépés, hiszen sokan erre sem képesek. A hobbi gyakorlásával esélyt adunk magunknak, a testünknek és a lelkünknek egyaránt, hogy tudat alatt feldolgozza a körülöttünk zajló eseményeket, miközben mi vígan foglalatoskodunk valakivel.

Tehát a legjobb, ha nem várunk el magunktól semmit, ha hobbiról van szó. Élvezzük, feledkezzünk bele, és legyünk szabadok!

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

Futás kutyával

Egy kutya lefutotta a félmaraton, pedig csak pisilni engedték ki, olvastam a minap egy nem mindennapi cikkben. Félmaratont futókhoz csatlakozott a kutyus, aki becsülettel végig is futotta a távot Kanadában, ráadásul nem is akármilyen helyezést ért el: sikerült az első 10 között beérni, és az előkelő 7. helyen teljesítette a távot. Mire kell figyelni, ha kutyussal futunk, erről lesz szó ma.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?