Menü

A nevetés egészségre gyakorolt hatásai

Manapság szokták mondani, hogy a nevetés fél egészség! Felemelő érzésként hat ránk és olyankor boldogság járja át szívünket. Nemcsak embereket köt össze, kapcsolatokat teremt, hanem az egészségünkre is pozitív hatást gyakorol.

Csökkenti a stresszt okozó hormonokat a szervezetben

Ez elősegíti az immunrendszer jobb működését és gátolja a szorongást. A nevetés a szervezet feszültségének feloldására szolgál – vélte az emberi gesztustusokat analizáló Sigmund Freud. Továbbá az 1990-es években igazolta William Fry amerikai neurológus, hogy egy kiadós nevetés során a szervezetben stressz hormonok – például a kortizol – bomlanak le.

Többet nevetünk, ha miénk a szó

Érdekes lehet egy tíz évvel ezelőtti kutatás, mely szerint az emberek csak a legritkább esetben nevetnek valami vicces dolgon. Egy marylandi pszichológus, aki egy bevásárlóközpontban figyelte a látogatókat, azt tapasztalta, hogy „össznevetésüknek” csupán 10-20 százaléka van összefüggésben valami humorossal. Sokkal inkább kommunikációs eszközként használták arc- és rekeszizmaikat, amit az is mutat, hogy társalgás közben kétszer annyit nevettek, amikor az övék volt a szó, mint amikor a másikat hallgatták.

Karban tartja a hasizmokat

Amikor nevetünk, a hasizmainkat dolgoztatjuk. Összehúzódnak és kiengednek, hasonlóan, úgy, mint a jól bevált hasprésnél. Nevetés közben ráadásul azok az izmok is munkában vannak, melyeket nem tudunk irányítani.

Endorfint termel

Az endorfin a szervezet természetes fájdalomcsillapítója, amely segíthet a krónikus fájdalom enyhítésében és még öröm érzetet is kelt. Ha a hormonok kellő rendszerességgel, vagy akár állandóan jelen vannak a szervezetben, ez vidám, könnyű és lebegő állapot stimulál. A boldog emberek pedig könnyebben néznek szembe problémáikkal, szívesebben mennek társaságba, jobb az egészségük, sőt a munkájukban is produktívabbnak bizonyulnak.

Hosszú életet biztosít

Azok az emberek, akik rendszeresen és hatékonyan szabadulnak meg az egész élettel járó felgyülemlett feszültségtől, tovább élnek. Szakemberek szerint napi 15 perc nevetés egészségessé teheti a szívünket, és meghosszabbíthatja az életünket. A rosszkedvű személyeket sokkal több egészségügyi gond sújtja, mint akinek az élete kacagásban gazdag.

Segít a vérnyomás alacsonyan tartásában

Azok, akiknek csökkenteni kell a vérnyomását, jobb, ha nem híreket néznek, hanem inkább egy humoros műsorra kapcsolnak. A nevetéstől akár 20 Hgmm- el is csökkenhet a szisztolés vérnyomás.

Javítja az állóképességet

A nevetés mondhatni kardio edzésnek is, különösen azok számára, akik képtelenek más fizikai aktivitásra sérülés vagy betegség miatt. A szívet megdolgoztatja, és hasonló mennyiségű kalóriát éget el óránként, mint egy mérsékelt ütemű séta.

Bárhol a világon éljünk, emberként a legnagyobb örömforrást a tiszta, egymásra figyelő kapcsolatokban leljük meg. Ennek forrása a pozitív megerősítés, a dicséret és a hála is. Úgy érzem, hogy –e területen van még mit fejlődnünk.

Magunk is felelősek vagyunk kedélyállapotunkért, és ha a másikra rámosolygunk, vagy örömtelin közeledünk felé, akkor mi magunk is visszasugárzó derűt, pozitív kapcsolati atmoszférát élhetünk át. Így kölcsönösen biztosítunk egymásnak testi-lelki egészséget.

Szerző: Udvari Fanni

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.