Menü

Bőrbarnító ételek

Létezik néhány olyan étel, melyet könnyen segítségül hívhatunk, ha a nyári bőrszínt szeretnénk megőrizni. Ahhoz, hogy minél hosszabb ideig megmaradjon a nyári bőrszínünk, érdemes megválogatni, hogy mi kerül a tányérunkra. A béta-karotint és a likopint tartalmazó gyümölcsök és zöldségek hozzájárulhatnak a nyáron szerzett barnaságunk tartósságához.Általánosságban elmondható, hogy minél élénkebb a színe a zöldségnek, gyümölcsnek, annál több karotinoidot tartalmaz.

A sárgarépa az egyenletes barnaságért felel. Az összes zöldség közül a legnagyobb mennyiségben tartalmazza a béta-karotint, ez pedig köztudottan a barnaság forrása. Rágcsálhatjuk napközben nyersen, ahogy én szoktam, vagy főve, párolva, köretben, vagy levesben esetleg főzelékként.

A finom sárgabarack segít a fiatalos bőr megtartásában, jótékony hatása vitathatatlan. Ez a lédús és édes gyümölcs tartalmaz A vitamint, béta-karotint, káliumot, kálciumot, foszfort, C vitamint és ként. A sejteket energiával tölti fel, fogyasszuk, amíg szezonális!

Kedvencünk a sütőtök! Érdekes, hogy kicsi korban a gyerekeim minden formában szerették, én pedig az illatát sem bírtam, amikor készítettem nekik, ma már én vagyok függő, gyerekeim ma már csak sütőtökkrém-levesként kérik, úgy azonban két nagy tállal is bekanalaznak, ropogós pirított tökmaggal a tetején. Hamarosan jön a sütőtök szezon!

A bőrbarát ételek mellett a bőrápolás a második pillére a nyári bőrszín megőrzésének. A túlzásba vitt napozás, a szolárium, az uszodák klóros vize, a légkondicionáló berendezések erősen igénybe veszik a bőrt, megfelelő hidratálással segíthetjük a regenerációt. Számtalan napozás utáni testápoló krém, olaj, szérum segít megnyugtatni az UV sugárzásnak bőrt.

A harmadik pillérünk a szép bőrért folytatott harcban természetesen a gyakran emlegetett folyadékfogyasztás! Semmilyen krém, kezelés, pakolás nem számít, ha nem iszunk, vagy alszunk eleget. Ez tény.

S végül, ha már ételeket emlegettem, nem tudom ezt a cikket sem befejezni egyik kedvenc receptem nélkül. A sütőtökkrém-levest anyukámtól tanultam. Hat főre a következők a hozzávalók: 2 kg sütőtök, egy vöröshagyma, kókuszolaj, fűszerek: csipet só, vegeta, friss gyömbér, bors, bazsalikom, őrölt szerecsendió, s a habaráshoz 1-2 dl főzőtejszín vagy tejföl. Ha esetleg túl híg, akkor 1-2 evőkanál zabpehelyliszt. A sütőtököt meghámozzuk, felkockázzuk. Pici olajon egy fej hagymát megdinsztelünk. Rátesszük a kockákra vágott sütőtököt és felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Ha a sütőtök megfőtt, botmixerrel pürésítjük, majd tejföllel vagy tejszínnel - ha nagyon híg, akkor esetleg egy teáskanál zabpehellyel vagy zabpehely liszttel behabarjuk, forralunk egyet rajta és kész is. Fokhagymás olajon pirított kenyérkockákkal, vagy sajttal, pirított dióval, pár csepp tökmagolajjal vagy mindezekkel egyszerre tálaljuk.

szerző és kép: Martinka Dia

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.