Menü

Ötletek téli depresszió ellen

Szürke januári üresség, ködös reggelek. Hideg. Az ünnepek elmúlta. Mókuskerék. Fogadalmak, fogyókúrák, iskola-óvoda, dolgos hétköznapok, rohanás. Ismerős?

Januárban nem nehéz depresszióssá válni. A napok rövidek és sötétek, alig süt a nap, az ünnepek elmúltak, a karácsonyfát lebontottuk, a szilveszteri buli véget ért. Az év végi stressz és a fényhiány okozhat levertséget, rossz hangulatot, depressziót. Télen lemerül a szervezet energiaszintje, jellemző a fáradékonyság, a nyomott hangulat, a kedvetlenség. Azonban nem kell feltétlenül ebben a melankóliában elkezdeni a 2018-as esztendőt, az új évet, a januárt, a téli hétfőket. Lássunk néhány ötletet, amivel fel tudjuk dobni téli hétköznapjainkat!

Legyen könnyebb visszatérni a munkánkhoz! Kezdjük rendrakással, takarítással a munkát, takarítsuk ki az ünnepek felhalmozódott e-maileket, reklámleveleket, majd írjunk egy listát, az elvégezendő dolgainkról, s osszuk be az időnket. Jó érzés látni a kipipált feladatokat a teendők listáján, s kevésbé érezzük azt, hogy összecsapnak a hullámok a fejünk felett.

Gondoljunk a következő vakációra, szünetre, szabadságra! Nézzünk szálláshelyeket, programokat a neten a tavaszra, foglaljunk le nyaralást, tervezzünk és élvezzük, hogy válogathatunk a lehetőségek között.

Szánjunk magunkra időt! Telefon, közösségi oldalak kizárva, legyünk lusták, olvassunk órákon át, hagyjuk a takarítást, tegyünk fel egy arcpakolást, nézzünk egy jó filmet, igyuk a kedvenc teánkat, vásároljunk valamit, amire vágyunk, legyünk kicsit önzőek, s foglalkozzunk csak magunkkal.

Gondoljuk végig az újévi fogadalmainkat, s tegyünk érte! Tervezzük meg a diétát, írjunk célokat, keressünk a neten edzéstervet, fogjunk bele az áhított vállalkozásba, írjunk könyvet, gyakorlatilag bármiről is álmodunk, a megvalósulás első lépését senki nem teheti meg helyettünk. Itt az idő! Szenteljünk időt a terveinknek!

Elő a boldogsághormonokkal! A fizikai tevékenység kiváló módja annak, hogy boldogabbak legyünk, kezdjünk hát sportolni! Lehet könnyű mozgás, kellemes esti séta, vagy reggeli kocogás, vezessük le a stresszt és hagyjuk, hogy boldogsághormonok által jobban érezzük magunkat!

Szedjünk vitaminokat! A nagy dózisú D-vitamin bevitele a téli depresszió tüneteit is csillapítja, fogyasszunk több omega 3-at, együnk sok halat, zöldséget, kevés gyümölcsöt. Keressünk fel a lakóhelyünkhöz legközelebbi fürdőt, töltsünk el egy kis időt a szaunában, alkalmazzuk a fényterápiát, próbáljuk ki a gőzfürdőt, mértékkel használva nyugodtan vegyük igénybe a szoláriumot, otthon párologtassunk illóolajat, használjunk fürdősókat, gyújtsunk mellé illatos teamécsest.

Reggelizzünk! Kezdhettem volna ezzel is a cikket, annyira fontos! Egy vitamin- és tápanyag dús reggeli rengeteget segíthet az immunrendszerünk szinten tartásában, illetve a kedvünk javításában, emellett a megfelelően összeállított tápláló és egészséges reggeli egész napra rendben tartja a vércukorszintünket.

Szeretek korábban kelni, s ezért is merem javasolni, hogy ha legalább fél órával előbb felkelünk, sokkal nyugodtabb a reggeli készülődés, elkerülhetjük a kapkodást, s akár egy kis könnyű edzés is belefér az időnkbe.

Törekedjünk arra, hogy értékeljük az élet apró örömeit: érdemes minden este végiggondolni, hogy aznap milyen jó dolgok történtek velünk. Ha a fent említett tippek nem segítenek, s nem javul a helyzet, a probléma súlyosbodik, ne szégyelljünk szakembertől segítséget kérni.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.