Menü

Csókbetegség: mi is az?

Sokat emlegetjük a csókbetegséget, halljuk a tv-ben, rádióban, olvassuk az interneten, de sokan nincsenek tisztában azzal, mi áll ennek a hátterében, mit is jelent pontosan.

A tudományos nevén mononucleosis infectiosa-t leggyakrabban az EBV okozza, amely hosszabb nevén Epstein-Barr vírusként ismert. Leggyakrabban tinédzserek körében fordul elő a betegség, de gyakorlatilag bárkit megfertőzhet. Az ok, amiért csókbetegségnek vagy angolul kissing disease-nek nevezik az, hogy nyállal terjed.

Tünetek

A csókbetegséggel küzdő páciensek gyakran tapasztalnak magas lázat, megdagadt nyirokcsomókat, torokfájdalmat. A vírus által okozott legtöbb betegség azonban enyhe lefolyású, vannak, akiknél tünetmentesen zajlik, és észre sem veszik, hogy átestek a fertőzésen.

A nyirokcsomók legtöbbször a nyaki, illetve hónalj tájékon duzzadnak meg. Az előforduló tünetek közé tartozhat még a fejfájás, a fáradtságérzés, az izomgyengeség, az éjszakai izzadás és a gyulladt mandulák is. Alkalmanként máj- vagy veseduzzanat is megfigyelhető.

A nehézséget az okozza, hogy a betegséget nehéz megkülönböztetni más, általános előforduló megbetegedésektől, például az influenzától. Azonban ha a tünetek nem enyhülnek egy-két otthon, pihenéssel töltött hét után, érdemes visszamennünk a háziorvosunkhoz.

A terjedés útja

Az EBV a herpeszvírusok családjába tartozik. Fentebb már említettük, hogy a vírus nyállal terjed, és itt fontos megjegyezni, hogy a vér útján való terjedéstől nem kell félnünk, mert nem lehetséges. Elkaphatjuk csókolózással, köhögéssel, tüsszentéssel, vagy ha egymás után eszünk ugyanazzal az evőeszközzel vagy iszunk ugyanabból a pohárból.

Gyerekeknél a fertőzés legtöbbször tünetmentesen zajlik. Fiatal felnőttek és felnőttek esetében a tünetek a fertőzött esetek 35-50%-ában észlelhetőek.

Kezelés

A csókbetegség kezelésére nincs bevált módszer. Általában a tünetek enyhítése a cél, és sok pihenést, vízivást, húsleves fogyasztást, valamint vény nélkül kapható gyógyszerek szedését szokták javasolni a szakemberek. A betegség egyébként egy-két hónapon belül magától gyógyul.

Érdekesség

Ritkább esetekben a CMV (cytomegalovirus), amely szintén a herpeszvírusok közé tartozik, is okozhat csókbetegséget. A vírus megtalálható nyálban, vizeletben, vérben és a könnyben. A fertőzés úgy terjed, ha ezen testnedvek valamelyikével közvetlen kapcsolatba kerülünk. A legelterjedtebb a csókkal vagy szexuális együttléttel való átadás. Sajnos a vírus átterjed anyáról a születendő gyermekére is, és mivel gyakran tünetmentes a fertőzés, így legyengült immunrendszerű kismamák esetében előfordulhat, hogy a magzat életét veszélyeztető komplikációkat nem ismerik fel időben. Szerencsére napjainkban vannak már erre kötelező szűrővizsgálatok, így ezek a nem várt kellemetlenségek megelőzhetők.

Megnyugtatásként írom, hogy a társadalom nagy része úgy esik át a csókbetegségen, hogy nem is tud róla, mert az tünetmentesen zajlik le, és további komplikációkat sem okoz életük során.

Felhasznált irodalom: itt és itt

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.