Menü

Miért nem ajánlott fültisztító pálcikát használnunk?

A jelenleg aktuális orvosi ajánlás szerint még mindig nem tanácsos fültisztító pálcikát használni. Ez az egyszerű kis eszköz ugyanis nem szabadít meg minket a fülben lakozó zsírtól. A laikusoknak szánt ajánlás hivatalosan azt mondja ki, hogy semmit sem ajánlatos a fülünkbe tenni, ami a könyökünknél kisebb. A legtöbben azonban nagyon szívesen használjuk ezeket a kis pálcikákat, mert olyan tökéletesnek tűnnek a piszkos munka elvégzésére.

Miért ne használjuk? A fültisztító pálcikák, a hajtűk, a fogpiszkálók; mind a könyökünknél kisebb eszközök, mégis sokan szeretik ezeket a fülükbe rakni. Arról azonban nem szabad elfeledkeznünk, hogy használatukkal vágásokat okozhatunk a fülcsatornában, perforációt a dobhártyán, vagy elmozdíthatjuk a hallócsontocskákat. Ezek közül bármelyik vezethet hallásvesztéshez, szédüléshez, fülcsengéshez és egyéb fülsérülésekhez.

Ehelyett sok ember csak úgy hagyja, hogy a természet végezze a dolgát. Testünk azért termeli a fülzsírt, hogy a fülünket tisztítsa és védje. A por, kosz vagy bármi más, ami a fülbe juthatna, elakad a fülzsírban, így a fülcsatornába nem képes bejutni. A rendszeres állkapocs mozgásaink, mint például a beszéd, a rágás tipikusan olyan tevékenységek, melyek segítik a régi fülzsír eltávolítását a fül belső részéből a külsőbe, ahonnan az esti zuhanyozás során kimoshatjuk.

A 2008-as hivatalos ajánlást nemrégiben frissítették. Ennek oka nem az volt, hogy az már nem volt aktuális, hanem az, hogy mindkét részről változtak az igények. Mind az orvosok, mind a páciensek másképpen gondolkodnak, ezáltal úgy írták át az ajánlást, hogy jobban megmagyarázzák, mit miért csinálnak, mire miért van szükség. Ezen kívül a páciensek is egyre érdeklődőbbek a fültisztítással kapcsolatban. Azért, hogy az ajánlást még barátságosabbá, emészthetőbbé tegyék, készítettek egy listát, hogy mit ajánlott és mit nem ajánlott csinálni.

Időseknél gyakran előfordul, hogy a fülzsír felhalmozódik. Ilyenkor a fül öntisztító mechanizmusa nem működik jól. Ez a felhalmozódott fülzsír elzárja a fülcsatornát, és így hallási nehézségeket okoz. A fültisztító pálcika használata ilyenkor a fülzsírt csak még mélyebbre tolja a fülcsatornában, és sérti a dobhártyát. A „mit nem ajánlott csinálni” szekcióban találhatjuk például azt a javaslatot, hogy ne tisztítsuk túl a füleinket. Egy másik javaslat, hogy ne használjunk fülgyertyát, mert az kárt okozhat a dobhártyában, arra pedig nincs tudományos bizonyíték, hogy szerepet játszana a fülzsír eltávolításában.

Sokszor azonban a házi módszerek igen hasznosnak bizonyulnak. Többek között ajánlott néha vizet csepegtetni a fülbe, ami megpuhítja a fülzsírt. Ajánlott megkérdezni az orvosunkat is, hogy hogyan tudjuk otthon, házilag kezelni a fülzsír felhalmozódást.

Az, hogy fülzsír van a fülünkben, nem rossz dolog, mindenkinek van és kell is, hogy legyen. Az inkább problémát jelent, ha túl sok van. Habár ez így elég szubjektív, akkor számít túl soknak, ha tüneteket produkálunk – például fájdalmat, vérzést vagy hallásvesztést. Ha ezek közül bármelyiket tapasztaljuk, azonnal forduljunk orvoshoz!

Forrás: edition.cnn.com

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.