Menü

Mennyit cukrot engedjünk a gyereknek?

A legújabb amerikai ajánlás szerint a 2 és 18 év közötti gyerekeknek napi 6 teáskanál hozzáadott cukornál nem kellene többet fogyasztaniuk. Ez nagyjából 100 kalóriának vagy 25 gramm cukornak felel meg.

A gyerekkori nagy mennyiségű cukorfogyasztás növeli az elhízás, inzulinrezisztencia, májbetegségek és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulási kockázatát. Az új ajánlás szerkesztői abban reménykednek, hogy ez segíteni fog a szülőknek a gyermekük felelősségteljes gondozásában. A legtöbb szülőnek mindig nagy problémát jelent, hogy eldöntsék, mekkora cukorfogyasztást engedjenek meg a gyermekeiknek. Ez az ajánlás ebben segíthet.

A téma kutatása során több mint 100 tanulmányt és más forrásokból származó cukorfogyasztással kapcsolatos adatokat is elemeztek. Az analizálás során kiderült, hogy a gyermekek átlagosan több mint 25 gramm hozzáadott cukrot fogyasztanak naponta. Az ajánlás szerint ez a cukormennyiség a napi bevihető kalóriáknak kevesebb, mint 10%-át teszi ki.

Fontos megértenünk, hogy a hozzáadott cukor is számít. Ebbe beleszámít például a fruktóz vagy a méz, amelyet ételek és italok készítéséhez használunk, amit külön hozzáteszünk az ételhez vagy az italainkhoz. Néhány étel, amely hozzáadott cukrot tartalmaz: üdítőitalok, cukorkák, kekszek, sütemények, jégkrémek és tészták. Egy friss, teljes kiőrlésű sajttal töltött bagett nem tartalmaz hozzáadott cukrot, ezzel ellentétben egy gyorsfagyasztott fánk 25 grammnyi hozzáadott cukortartalommal rendelkezik. Egy tál müzli az összetételétől függően 1-12 grammnyit tartalmaz. Egy alacsony cukortartalmú, teljes kiőrlésű, egészséges reggeli egy kis gyümölccsel és egy pohár zsírszegény tejjel (ez el is hagyható, hiszen manapság felröppentek a tejjel kapcsolatos negatív hírek is) körülbelül 1 grammnyit tartalmaz ebből a cukorból.

Sajnos a cukor a gyerekek számára olyan, mint az alkohol sok felnőtt számára. Aktiválja az agy jutalmazó központját, és arra sarkall, hogy még többet és többet fogyasszunk belőle. Ez az új tudományos cikk – ahogy sok amerikai polgárt is rádöbbentett – minket is rávilágíthat arra, hogy a gyermekeink milyen sok cukrot fogyasztanak, így egyfajta „AHA élményként” élhetjük meg szülőként ezt a megközelítést. Ez segíteni fog abban, hogy a gyermekeinknek ne engedjünk meg olyan nagymértékű cukorfogyasztást, mint amilyet esetleg mi annak idején megengedhettünk magunknak, hiszen tudván, hogy szoros összefüggés van a cukorfogyasztás és a szívbetegségek kialakulási kockázata között, még inkább óvni szeretnénk őket.

Forrás: edition.cnn.com

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.