Menü

Az új D-vitamin ajánlás

Az angol szakértői ajánlás szerint mindenkinek jót tesz, ha legalább a hidegebb időszakokban D-vitamint szed. Az új javaslat szerint az egy év feletti gyermekeknek és a felnőtteknek napi 10 mikrogramm D-vitamint kellene a szervezetükbe juttatniuk. Jó, ha tonhalat, lazacot vagy tojást eszünk, mert ezek gazdagok D-vitaminban, de a megfelelő mennyiség beviteléhez szükséges a mesterséges kiegészítés. Napjainkban ötből egy ember rendelkezik alacsony D-vitamin szinttel, ez azonban nem egyenlő a D-vitamin deficienciával.

Mi is a D-vitamin?

A D-vitamint segít a testünkben lévő kalcium és foszfát mennyiségét szabályozni. Az ételekben rendszerint csak kis mennyiségben van jelen, például az olajos halakban, a vörös húsokban, a májban és a tojássárgájában. Megtalálható továbbá a vitaminnal dúsított étkekben, többek között a reggeli gabonapelyhekben. A fő forrás azonban a bőrünket érő napfény.

Az új angliai ajánlásról:

Az egy év feletti gyermekeknek és a felnőtteknek napi 10 mikrogramm D-vitamin bevitele ajánlott, különösen ősszel és télen. Ha valaki a D-vitamin deficiencia valamelyik kockázati csoportjába tartozik, érdemes egész évben D-vitamint szednie. Rizikókategóriák: azok az emberek tartoznak ide, akiket csak kevés vagy egyáltalán nem ér napfény, például az idősotthonok lakói, vagy akik letakart, fedett bőrrel mennek ki az utcára. A sötétebb bőrű egyéneknek, például az afrikaiaknak vagy a dél-ázsiaiaknak is meg kell fontolniuk az egész éven át tartó plusz vitaminbevitelt, hiszen előfordulhat, hogy a napból nem jutnak elegendő mennyiséghez.

Új ajánlás gyermekek számára

Az 1 és 4 év közötti gyermekeknek is napi 10 mikrogramm D-vitamin bevitel javasolt egész évben. Elővigyázatosságként az egy év alatti gyermekek számára is ajánlott a napi 8,5-10 mikrogramm D-vitamin. Azoknak a babáknak, akik napi 500 ml-nél több folyékony tápszert kapnak, nincs szükségük D-vitamin kiegészítésre, mivel ezek az ételek eleve vitaminnal dúsítottak.

Legtöbben a tavaszi és nyári időszakban elég D-vitaminhoz jutunk a napsugárzás és az egészséges, kiegyensúlyozott étrend által. Ennek ellenére nem tudjuk mit jelent a megfelelő mennyiségű napfény, mivel a folyamatot számos faktor befolyásolja. A téli időszakban viszont nem elég erős a napsugárzás, hogy a szervezetünk elég D-vitamint tudjon termelni, és csak magával az ételeinkkel sem tudjuk bevinni a megfelelő mennyiséget, ezért van szükség a táplálék-kiegészítőkre legalább a hidegebb hónapokban.

Forrás: www.nhs.uk

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.