Menü

Elszomorító női statisztikák

Ha már nőnap van, akkor nézzünk szembe a tényekkel! A nők egészségi állapotától, szokásaitól átlagosan jobb adatokat remélnek, mint a férfiak esetén. Hisz a köztudatban az él, hogy a nők jobban odafigyelnek magukra, egészségtudatosabbak, és ritkábban rabjai a káros szenvedélyeknek. Ez általában igaz is, de ez nem azt jelenti, hogy az ő esetükben nyugodtabbak lehetünk.

A Vasárnapi Hírek c. hetilap a 2016. március 5-ei számában kifejezetten a nőkkel kapcsolatos adatokat közölt.* Az első, ami megragadta a figyelmemet, a nők dohányzási szokásaira vonatkozó statisztika volt – tényleg ennyire rossz lenne a helyzet? Sajnos, nagyon úgy tűnik.

A felmérések szerint ugyanis a nők 23%-a rendszeresen dohányzik. Eléggé illúzióromboló a hölgyekre nézve, hogy a negyedük cigarettázik – az adatok felfelé kerekítésében semmi túlzás nincs ugyanis. A nőkre jellemző az alkalmi cigarettázás is: társaságban, bulikban, vagy nehéz élethelyzetben is az egészségtelen nikotinrúdhoz nyúlnak, ha nem is mindennapi dohányosok. (A férfiakra egy másik felmérés szerint kevésbé jellemző az alkalmi dohányzás "módszere".)

Ha már a káros szenvedélyeknél tartunk, a nők 6,2%-a mutatkozott problémás ivónak. A médiában nemrég robbant a bomba kis hazánk döbbenetesen szomorú alkoholisztikai adatairól – mint látjuk, ez a női nemet sem kerüli el. A problémák sajnos bármely csoportban jelentkeznek, legyen szó akár családos édesanyákról, várandós nőkről, vagy egyedül élőkről. Esetükben jellemzőbbnek mutatkozik a zugivás, amikor alkoholizmusukat takargatni próbálják.

A nők nem elégedettek a súlyukkal, ezzel úton-útfélen találkozhatunk, de vajon mit igazolnak vissza mindebből a számok? A női nem 27%-a nyilatkozta azt, hogy elégedett lenne a külsejével. Viszont 48%-uk küzd elhízással, túlsúllyal, és 62%-uknak van valamennyi súlytöbblete.

Bőven van tehát min dolgozni a nők esetén is, ami az egészségtudatosságot illeti. Főleg, hogy mindössze egynegyedük sportol rendszeresen – ez sem épp egy megnyugtató adat. De vajon van-e párhuzam a hasonló elégedettségi és sportolási adatok mögött? Sajnos a felmérésből nem derül ki, hogy mennyire azonos azok halmaza, akik elégedettek a külsejükkel, és akik rendszeresen mozognak, de érdekes lenne ezt is megvizsgálni.

Nos tehát lányok, asszonyok, lehet, hogy az számít jó háziasszonynak, aki jógázás helyett süteményeket süt a családnak, de ne felejtsük el, hogy a legdrágább kincsünk, az egészségünk lehet a tét!

*Az újság az adatok forrásának a következőket jelölte meg: CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt., Dove Femina Media, Fizetesek.hu, KSH, MSD Pharma Kft., Népességtudományi Kutatóintézet, Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet Világgazdasági Fórum

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.