Menü

Parancsoljunk megálljt a lustulásnak!

A kisgyermekkor elmúlásával párhuzamosan gyakran a mozgáskedv alábbhagy. Ez pedig több szempontból is rossz. Amíg a kisgyermekek imádnak kúszni, mászni, járkálni, majd futni és ugrálni, azaz voltaképpen lételemük a mozgás, addig az idősebb gyerekekre ez már nem feltétlenül igaz. A természetes lustulási folyamat a kamaszkorban tetőzik, amikor pedig rendkívül fontos lenne a rendszeres mozgás. Miért?

Legfőképpen azért, mert a fejlődő szervezet egész egyszerűen igényli a rendszeres testmozgást. A csontok, az izmok és az ízületek normális fejlődésében, az immunrendszer hatékonyságának fenntartásában nélkülözhetetlen a (majdnem) mindennapos sportolás, vagy más aktív tevékenység, amely a korai elhízás megelőzésében is segít. Nem beszélve a dolog pszichológiai oldaláról, a rengeteg (felesleges) energiával rendelkező kamaszoknak fontos levezetniük a feszültséget, valamint a sport által rengeteg dolgot elsajátíthatnak a közösségi lét szabályaitól kezdve egészen a kitartásig.

Szóval a szülő egyik fontos feladata, hogy a kisgyermekkor mozgásörömét „átmentse” a későbbi évekre is. Ez tudatos mozgásforma választással, rendszerességgel, valamint a sport megszerettetésével érhető el.

A gyerekek és a kamaszok nem azért fognak rendszeresen sportolni, mert egészséges életmódot akarnak folytatni, őket másutt kell megfogni és ez majd elvezeti őket az említett egészséges életmódhoz. Aki korán átérzi, illetve megtartja a mozgás örömét, az jó eséllyel lesz egészséges és boldog felnőtt, ellenkező esetben viszont várhatóan az átlagosnál több problémával kell megküzdenie.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.