Menü

Miért érdemes tonhalat enni?

  • Dátum: 2015.07.16., 06:53

A tonhalat Magyarországon elsősorban a konzerv formájában ismerjük. Kiváló választás, mind az az étrendünk színesítésére, mind az egészségünkre nézve. Persze itt sem mindegy a minőség.

A tonhal a világ szinte össze tengerében és óceánjában megtalálható, igen elterjedt makrélaféle, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy bizonyos fajtáit ne veszélyeztetné a kihalás. Akadnak ritka fajtái, amelyek halászás, kifogás után csillagászati árakért kerülnek eladásra. Nyilván átlagember ilyenekkel nem sűrűn találkozik, de magával a tonhallal rengeteg helyen „összefuthat”.

Magyarországon elsősorban konzerv formájában vásároljuk, természetesen akadnak silány, közepes és jó minőségű termékek. (Erről mindenki megbizonyosodhatott, aki kipróbált már néhány márkát.) A mélyhűtött tonhal szintén értékes lehet, főképp akkor, ha a megfelelő technológiával fagyasztják le. A friss tonhal ritka és elég drága a hazai áruházakban.

A tonhalat mindenképpen érdemes étrendünkbe iktatni, hiszen alacsony energiatartalma és magas proteintartalma miatt kiváló választás azoknak, akik könnyű és egészséges táplálékra vágynak. Az értékes omega-3 zsírsavak mellett szintén fontos vitaminokat, magnéziumot és szelént is tartalmaz.

A tonhalban az is jó, hogy kiválóan alkalmas a menünk színesítésére, hiszen rengetegféleképpen elkészíthető, kitűnő, ízletes alapanyagként egyaránt használható. Salátával, tésztával, péksüteménnyel is fogyasztható, de akár süthetjük, grillezhetjük is.

Fotó:
Pixabay.com

Mi egy coach feladata?

Sok helyen találkozhatunk coach-okkal, ez a szakma egyre szükségesebbé és népszerűbbé válik, de talán teljesen egyértelmű mindenkinek, hogy mit is csinál egy coach, mi a feladata. Nézzük ki ő és mit csinál?

Masszázsra indulsz? – így készülj rá

A masszázs egy testet és lelket melengető, pihentető vagy épp frissítő terápia, amire érdemes kicsit felkészültebben érkezni.

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Ultrabalaton negyedszer, avagy mi fán terem a csapatszellem!

A Tolna Vármegyében immáron öt éve aktívan működő FuTamási futócsoportunkból idén is nekivágott 10 fő, hogy körbefussa a Balatont, Magyarország egyik legnépszerűbb futóversenyén, a 18. alkalommal megrendezett NN Ultrabalatonon!