Menü

Óvatosan a légkondival!

  • Dátum: 2015.06.14., 16:02

Mostanság a nyáron előforduló megfázások egyik leggyakoribb okozója: a légkondi. Óvatosan bánjunk a használatával, és a légkondicionálást alkalmazó épületekben jobban öltözzünk fel, különben könnyen megfázás lehet a vége még nyáron is!

Manapság a légkondik használata egyre elterjedtebb. Éppencsak vége van a fűtésszezonnak, máris áttérnek a légkondicionálás használatára. A szervezetünknek azonban nem ennyire egyszerű az átállás, hogy csak benyomunk egy másik gombot. Ugyanez igaz arra, amikor a kinti hőségből belépünk az épület hűvös levegőjére, vagy ott tartózkodunk egész nap, esetleg autóban használjuk a kellemesnek bizonyuló hűtést.

Gyakori, hogy az adott pillanatban nem is érezzük, hogy problémát okozhat a hűtött levegő. Felhevült testünknek még jól is esik - legalábbis az adott pillanatban azt hisszük. Csakhogy az ember érzékenyebben reagál a melegről hidegre való váltásra, mint fordítva. A hirtelen hűvös befújt levegő ugyanúgy veszélyt rejt magában, mintha egész nap a fridzsiderré változtatott épületben, vagy kocsiban ülünk. 

A légkondit ma már nehéz elkerülni, hiszen egyre több helyen alkalmazzák, és sok esetben hálásak is vagyunk érte, ha nem kell hőgutát kapnunk nyáron azon a helyen, ahol éppen tartózkodunk. Azonban a megelőzésre figyeljünk és legyünk körültekintőek! Ha rajtunk múlik, akkor akármennyire is melegünk van, ne kapcsoljuk jéghidegre és maximális fokozatra a légkondicionálást, hanem fokozatosan hűtsük le magunk körül a levegőt, sőt ha tehetjük, a készülék ne közvetlenül ránk fújja azt. 

Amennyiben a légkondit nem mi szabályozzuk, úgy ne legyünk restek felkészülni: inkább terítsünk magunkra egy kendőt, vegyünk fel egy vékony kardigánt, és ezeket mindig hordjuk magunknál! Ne tévesszen meg minket az általános gondolat, miszerint "nyár van, pólóban kell lenni" - mindez még nyáron sem igaz egy 18 - 21 fokosra hűtött hőmérsékletű helyiségre, főleg akkor, ha a kinti 30 fokos melegből lépünk be oda, és tartózkodunk ott. 

Mindemellett a másik problémaforrás, ha a légkondicionáló berendezéseket nem tisztítják megfelelően. Ebben az esetben sok baktérium forrásai lehetnek ezek a készülékek. Így ha rajtunk múlik, mindig figyeljünk oda erre, legalább az autónkban és az otthonunkban!

Fotó:
Pixabay.com

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.