Menü

Tapintható művészet már a kisvárosokban is

A Kézzelfogható Alapítvány által életre hívott „Tapintható művészet mindenkinek” című, vakok és gyengénlátók számára is készült kiállítása már a harmadik helyszínen mutatkozik be az országban, és Szeged, valamint Nyíregyháza után most egy kisebb városba, Dombóvárra érkezett.

A látássérülteket segítő Kézzelfogható Alapítvány által életre hívott vándorkiállítás különlegessége, hogy az alkotók olyan darabokat készítettek, amelyek tapintással élvezhetőek. Így ez a kiállítás a vakok és gyengénlátók számára végre különleges művészi élményt nyújthat. De nem csupán őket, hanem az egészséges embertársakat is célozzák a tárlattal: a látó személyek az ugyanolyan élmény érdekében szemkötőt kapnak, és ily módon kalauzolják őket körbe az alkotások között.

Március 6-án már a harmadik helyszínen állítják ki ezt a különleges tárlatot, amelyet két nagyváros után most egy Tolna megyei településre hoztak el. Dombóváron a helyi Városszépítő és Városvédő Egyesület segítségével látható a kiállítás március 26-áig a Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény épületében.

A kiállítás megnyitóján képviselték magukat a fogyatékos személyek, hiszen egy tehetséges vak 7. osztályos tanuló, Till Nikolett adott elő csodálatos népdalokat. Hangja nemcsak betöltötte, hanem szinte túláradta a teret, és nagy örömmel tapsolták meg a jelenlévők az erőteljes hangú kis énekest a jelenlévők. Szintén ugyanilyen nagy sikere volt Horváth Péternek, a fogyatékos személyeknek szárnyakat adó Presidium Közhasznú Egyesület fiataljának, aki a kiállítás-megnyitó elején és végén is verset szavalt.

Az esemény fontosságát is jelzi, hogy a megnyitón tiszteletét tette és beszédet mondott Soltész Miklós, a Emberi Erőforrások Minisztériumának Egyházi, Nemzetiségi, Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős államtitkára, valamint Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke. Továbbá az installációt Móga Sebők Erzsébet, a Kézzelfogható Alapítvány elnöke személyesen prezentálta.

Akit érdekel a tárlat, megtekintheti Dombóváron előzetes egyeztetéssel, a Dél-Dunántúli helyszínt követően pedig Győrbe vándorol a különleges tárlat, amelyet végre nem tilos, hanem egyenesen kötelező tapintani.

Fotó:
pixabay.com

Ultrabalaton negyedszer, avagy mi fán terem a csapatszellem!

A Tolna Vármegyében immáron öt éve aktívan működő FuTamási futócsoportunkból idén is nekivágott 10 fő, hogy körbefussa a Balatont, Magyarország egyik legnépszerűbb futóversenyén, a 18. alkalommal megrendezett NN Ultrabalatonon!

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

Skinimalizmus – minimalista bőrápolás

Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.

Sült csirke aroma, fűszag, szalonnaillat

Sült csirke illatú parfümöt dob piacra a KFC – olvastam a minap a neten. Picivel több mint ötezer forintnak megfelelő összegért bárkinek olyan illata lehet, mint a KFC-s bundának. Meghökkentő illatok a világ minden tájáról mai cikkünkben!