Télen is jó a rost
- Dátum: 2015.03.06., 11:17
Nem lehet elégszer hangsúlyozni a rostban gazdag ételek fogyasztásának fontosságát. De mit együnk ilyenkor a tél vége felé?
A rostban gazdag ételek fogyasztása egész évben fontos, hiszen ez számos előnnyel jár. A bélfunkciók javítása mellett az élelmi (oldható) rostok lassítják a szénhidrátok felszívódását, segíthetnek a diétában, csökkentik a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A különböző előnyök fokozása érdekében a szakemberek azt tanácsolják, hogy váltogassuk a különféle rostforrásokat. Abból a célból, hogy a rostok „velejárói”, a különböző zöldségek, gyümölcsök és gabonák egyéb hasznos összetevői is dolgozhassanak szervezetünkben.
A téli időszakban mindez fokozatosan fontos, mivel szervezetünk ebben az időszakban nagyobb igénybevételnek van kitéve, ráadásul az emberek jelentős része ilyenkor már hónapok óta „vitamindiétán” van.
Ilyenkor tél végén-tavasz elején fogyaszthatunk káposztát, savanyú káposztát, vagy retket, céklát, hagymást, a gyümölcsök közül pedig mondjuk almát.
A héjában főtt, vagy sült burgonya mellett a különböző nyers saláták is remek köretet, kiegészítőt alkothatnak táplálkozásunkban.
Nem szabad megfeledkezni a teljes kiőrlésű gabonákról sem, ezek szintén remek szolgálatot tehetnek az egészséges étrend kialakításában.
Fotó:
pixabay.com
Ultrafeldolgozott élelmiszerek
Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.
Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek
Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.
Ashoka jótékony hatásai
Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.
Szezonális zöldségek májusban
Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!
Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum
A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!