Menü

Nem kell félni Magyarország legnagyobb pókjától

Sok magyar családnál okozott már riadalmat kis hazánk legnagyobb pókja, a szongáriai cselőpók. Sokan ugyanis nem is tudják, hogy nálunk is él ilyen méretű pókfaj. Ezért gyakran madárpóknak nézik – nem véletlenül, mert a köznyelv használja rá a „magyar madárpók” kifejezést. Noha annál (szerencsére) kisebb a mérete. A csípése nem okoz komoly problémát, de eléggé kellemetlen.

A szongáriai cselőpók mérete átlagosan 4 cm, de lábait kiterjesztve akár a 10 centit is elérheti. Ilyen formájában nemigen látjuk, hiszen azokat vagy maga alá húzza, vagy használja. Ettől azonban még nem tűnik sokkal barátságosabbnak, a pókfóbia pedig elég gyakori jelenség. Ezért is érdemes beszélni róla, hogy ha ilyen pókot látunk, akkor nem megalapozott rettegni tőle, megölni pedig tilos, ugyanis a szongáriai cselőpók védett, és egyike a 16 védett pókfajoknak. Akár a kertünkben is találkozhatunk vele egyébként, főként ha száraz a talaj, amelybe ujjnyi-kétujjnyi átmérőjű, hosszú lyukat ás.

Szerencsére a csípése nem halálos, általában nem jár következményekkel (kivéve talán az allergiás reakciókat), viszont elég fájdalmas. Mivel ennek a póknak méretéből adódóan igen nagy csáprágói vannak, a szongáriai cselőpók csípése olyasmi, mint a lódarázsé. De inkább az jellemzi, hogy fél, és csak felfokozott helyzetben támad, így nem kell attól tartanunk, hogy csak úgy megmar bennünket.

Többek nagy örömére azért kevésbé ismert ez a pókfajta, mert elég jól rejtőzködik, szürkés-feketés színével nehéz észrevenni a környezetében. Egyébként is általában szürkületkor merészkedik elő, amely a zsákmányszerzési ideje. Noha az emberre nem halálos a mérge, a rovarok számára annál inkább. Hálót leggyakrabban a „lakhelyének”, valamint kicsinyeinek védelmére szövi: az általa fúrt, a föld mélye felé függőleges lyukak üregét zárja le vele, leginkább ivadékgondozás idején.

A szongáriai cselőpókhoz nagyon hasonlít a szintén védett pokoli cselőpók, de ennek mérete kisebb, a térdének alsó felszíne pedig sárga. Mindketten a farkaspókfélék családjába tartoznak. Ennek csípése nagytestvéréhez hasonlóan nem halálos, és alapvetően nem okoz problémákat. 

Fotó:
wikipédia

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.

A horkolás és kialakulása, okai, jellemzői

Maga a horkolás nem betegség, önmagában csak ártalmatlan hangjelenség, ugyanakkor az említett éjszakai légzéskimaradásokat jelentő alvási apnoé szindróma részjelensége is lehet, amit egészségügyileg komolyabban kell venni, mint a szimpla horkolást.

Mi egy coach feladata?

Sok helyen találkozhatunk coach-okkal, ez a szakma egyre szükségesebbé és népszerűbbé válik, de talán teljesen egyértelmű mindenkinek, hogy mit is csinál egy coach, mi a feladata. Nézzük ki ő és mit csinál?

Masszázsra indulsz? – így készülj rá

A masszázs egy testet és lelket melengető, pihentető vagy épp frissítő terápia, amire érdemes kicsit felkészültebben érkezni.

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.