Menü

Kinyílik a világ a speciális biciklikkel

A dombóvári fogyatékos személyekkel foglalkozó PRESIDIUM Közhasznú Egyesület rendhagyó ötlettel állt elő: kétféle speciális kerékpárt vásárolt, hogy azoknak is megnyithassa a kerékpáros élmények tárházát, akik önállóan nem lennének képesek biciklizni.

Így kétféle kerékpárt vásárolt a szervezet: az egyik egy kerekesszékes kerékpár, egy háromkerekű eszköz, melynek az elejére könnyedén rá lehet gurítani a kerekesszéket, és becsatolás után a „riksa” már indulhat is, hogy az elektromotorral is kapható eszközzel könnyedén útra keljenek. A másik pedig egy szintén speciális tandemkerékpár, melynek második utasaként vak, autista, vagy más fogyatékossággal élő felnőttek és gyerekek tekerhetnek. Mindezzel a szervezet nem titkolt célja, hogy kinyissa a világot a fogyatékos személyeknek, valamint az idős, továbbá rehabilitáció alatt álló embereknek. Ugyanis a kerékpárokkal egy különleges szolgáltatást indítanak a városban: nemcsak az intézmény szárnyai alatt állóknak biztosítanak élményeket, hanem a dombóvári idősek otthonában élőknek, valamint a Dombóvár-Gunarason található rehabilitációs központban lévő személyeket is szállítják, és számukra városnéző, valamint taxi-szolgáltatást biztosítanak a különleges biciklikkel.

És ez még nem minden: a kerékpározáshoz olyan plusz élményeket szeretnének kapcsolni, minthogy a városnéző út alatt érdekes tájékoztató hang- és képanyagot nézegethetnek az éppen szállított személyek, az élményeiket pedig fotókkal és videókkal is rögzítik, hogy maradandó legyen a számukra.

A különleges és rendhagyó kerékpáros élmények nem titkolt célja a gyógyulás, a fejlesztés, a kimozdítás. Ugyanis a világ tágítása mindig egészségmegőrző, sőt testi és lelki egészségfejlesztő hatással van. Azokra ez hatványozottan érvényes, akiknek egyéb módon nem lenne lehetőségük biciklizni.

Sajnálatos módon ezek az eszközök nem olcsóak, a holland gyártmányú speciális kerékpárokat és a szolgáltatás kiépítését a Norvég Civil Támogatási Alap segítségével valósíthatja meg az egyesület. Bíznak azonban benne, hogy a befektetés megtérül, és az élményterápia hatásos lesz  - ha már csak egy kicsit is teljesebb életet tudnak biztosítani a kerékpározásban korábban akadályozott embereknek, akkor megérte… 

Fotó:
pixabay.com

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.

Ultrabalaton negyedszer, avagy mi fán terem a csapatszellem!

A Tolna Vármegyében immáron öt éve aktívan működő FuTamási futócsoportunkból idén is nekivágott 10 fő, hogy körbefussa a Balatont, Magyarország egyik legnépszerűbb futóversenyén, a 18. alkalommal megrendezett NN Ultrabalatonon!

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

Skinimalizmus – minimalista bőrápolás

Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.