Menü

Valóban nagyobb a babák súlya a terhességi vitaminoktól?

Nagyon sok helyen elhangzik, hogy az egyre nagyobb súllyal születő babák hátterében a terhességi vitaminok szedése áll. De vajon mi az igazság, ezek a vitaminok tényleg növelik a babák súlyát, vagy mindez csak közhiedelem?

Érdekes módon abszolút közkézen forog az az információ, hogy a terhességi vitaminok növelik a babák súlyát, de ezt a tényt csak az édesanyák kb. negyede véli igaznak. Háromnegyedük arról nyilatkozik, hogy a terhességi vitaminok szedése mellett is normál súllyal született a babájuk, vagy hogy már több terhességük volt, és egyiknél szedtek vitamint, a másiknál nem, de ez nem befolyásolta a baba súlyát.

Bár abban eltérnek a vélemények a szakemberek között, hogy a terhesség mely szakaszaiban ajánlják a vitaminok szedését, azt mindegyikük határozottan állította, hogy nem a terhesvitaminok miatt születnek nagyobb súlyú babák.

Mindez azért fontos a kismamáknak, mert a nagyobb súlyú csecsemők világra hozatala jóval nehezebb, mint a kisebb súlyú babáké.

A terhességi vitaminok maximum annyiban befolyásolhatják a magzat súlyát, hogy az édesanya étvágya megnövekedhet a vitaminok révén, így többet eszik, és a baba is jobban hízik. Más lehetséges összefüggést nem találtak, és a vitaminkészítmények étvágynövelő hatása sem válik be mindenkinél.

Az viszont tény, hogy elég aggasztó a helyzet az egészséges táplálkozás kapcsán: a magyar emberek nagy része még mindig nagyon egészségtelenül táplálkozik, és ez a tény sok kismamára is igaz – természetesen óriási tisztelet a kivételnek. A cukros, finomlisztes ételek hizlalnak, és ha a várandós anyuka ilyesmit fogyaszt, akkor azzal nem csak ő hízik jobban, hanem a magzat is. Egyre több a finomított, magas kalória- és szénhidráttartalmú étel, így nehéz megtalálni az egészséges alternatívákat. A testmozgás, sport nehezebb nagy hassal, és a fókusz is áthelyeződik a babavárásra, a felkészülésre. Ezen tények közrejátszanak abban, hogy a baba (és esetleg a mama) jobban hízik, a csecsemők pedig a korábbinál nagyobb súllyal születnek.

További tényező lehet, hogy ha a terhességi cukorbetegség esetén a kismama nem tartja be a diétát, akkor nagyobb súlyú lehet a baba, ugyanis a magzat szervezete ennek okán több inzulint termel a megemelkedett vércukorszinthez szokva, ez pedig a növekedést fokozza. Márpedig Magyarországon minden 10-11. nőt érint a terhességi diabétesz.

A vitamin megválasztása azonban nagyon fontos: nézzük meg azok összetételét, vitamintartalmát, és természetesen az ár-érték arányt is. Az sem mindegy, hogy szintetikus, vagy organikus vitamint fogyasztunk. És nem utolsó sorban ne feledkezzünk meg kismamaként sem a változatos étrendről és az egészséges táplálkozásról, amelyekbe vitamindús élelmiszereket illesztünk. Ma már ódákat zengenek a szuperélelmiszerekről, ezeket mindenképpen érdemes beilleszteni a menübe. 

Fotó:
pixabay.com

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.