Menü

Megint lecsapott a halálos vírus

A helyszín Libéria, de az ebola gyorsan terjed, így bármikor felbukkanhat másutt is. Igyekeznek mindent megtenni a megállítása érdekében. Sajnos még mindig nem ismerik a fertőzés igazi forrását.

Az előző hét végén robbant a hír, Libériában ebola járvány tört ki, s a helyzet olyan súlyos, hogy az afrikai ország kormánya majdnem az összes határátkelőt lezárta. Azokat, amelyeket nyitva hagytak, speciális szűrőállomásokkal szerelték fel, a ki és belépőket egyaránt vizsgálják.

Sajtóinformációk szerint az elmúlt négy-öt hónapban több, mint 600-an estek áldozatul napjaink egyik legrettegettebb betegségének. A libériaiak igyekeznek a lehető legtöbb óvintézkedést megtenni annak érdekében, hogy ne emelkedjen a fertőzöttek száma. Sajnos más afrikai országokban is jelezték a betegség jelenlétét.

Az ebola nagyon fertőző, különösen a betegség lefolyásának végén. A betegség az esetek többségében (a mostaninál körülbelül 60 százalékban) halálos kimenetelű.

A magas lázzal, külső és belső vérzéssel járó ebolavírus egy Kongóban található folyóról kapta a nevét. A vírust lassan negyven éve azonosították először ebben a térségben, a legpusztítóbb járványt 1995-ben okozta ugyanitt. Az ebola nem képes fennmaradni az emberben, a gazdafaj valamely vadon élő állatfaj, amelyet mind a mai napig nem sikerült azonosítani (ez nehezíti a vírus legyőzését). Az már bebizonyosodott, hogy nem a majmokról van szó.

Az ebola elsősorban testnedvvel fertőz, de akad olyan fajtája, amely a levegőben is képes fertőzni. Jellemző, hogy (rosszul felszerelt) kórházak dolgozói, illetve a különböző törzsi, halotti rituálék résztvevői kapják el könnyen a betegséget.

Fotó:
pixabay.com

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.