Készítsünk saját energiaitalt!
Érdekesség, csak nagyon kevesen ismerik, hogy az egyaránt rendkívül népszerű kávét és energiaitalt más fáradtságűző, ráadásul egészséges italokkal is lehet helyettesíteni.
Többször leírtuk már, a kávéval nincs különösebb gond, napi egy-két csésze fekete nem árt, ugyanakkor az ital túlzásba vitt, vagy esti fogyasztása többféle problémát okozhat. Az energiaitalokkal már más a helyzet, ebben a témában számos értekezés, kutatás, szakmai vita létezik.
A két italfajta közötti közös nevezőt a koffein mellett a kiemelt népszerűség jelenti.
Aki fáradt, az esetek jelentős részében vagy a kávéfőző irányába indul, vagy a hűtőbe nyúl. Gyors segítséget várunk, agyunk, testünk felpörgetését, amit a koffein egyébként meg is tesz, de csak rövid időre. Különösen azoknál, akik már hozzászoktatták szervezetüket a hatásához.
Főleg nekik, de természetesen másoknak is ajánlottak azok az alternatív módszerek, amelyek segítségével koffein nélkül űzhetünk fáradtságot. Ezek egyik fajtája az úgynevezett természetes energiaitalok fogyasztása.
Nem bonyolult a dolog, mindössze néhány hozzávalót kell beszerezni és már készíthetjük is saját energetizáló italunkat.
A legegyszerűbb ezek közül talán a közönséges zöld tea, amelyet meg lehet bolondítani egy kis ginzeng gyökérrel. Koffein ugyan itt van, ám jóval kisebb mértékben, mint a kávéban, vagy akár a fekete teában.
Ha van otthon turmixgépünk, vagy esetleg a még hatékonyabbnak számító gyümölcscentrifugánk, néhány gyümölcs és zöldség használatával „csodákat” művelhetünk. Cékla, répa és narancs – ez a kombináció számos olyan italrecept alapja, amely jól űzi a fáradtságot.
A körte szintén olyan gyümölcs, amely remekül használható, hiszen tele van vitaminnal. Rajta kívül, vagy vele együtt lehet még citromot, gyömbért, kókuszt és fahéjat alkalmazni.
A felsoroltak keverékéből, levéből, főzetéből elkészíthetjük akár a saját, külön bejáratú, ízlésünknek legjobban megfelelő energiaitalunkat.
Fotó:
pixabay.com
Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum
A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!
Magyar méz – egészséges táplálék
A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.
Mire jó az articsóka?
A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.
Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért
Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.
Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság
A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.