Menü

Gyökérsör, az érdekes frissítő ital

Hallott már a gyökérsörről? Nálunk egyelőre ritkaságnak számít ez a különleges ital, amelynek az alkoholmentes formája legalább olyan közkedvelt Amerikában, mint az alkoholos.

A gyökérsör eredetileg különböző fák (pl. babér) gyökeréből, valamint fűszernövényekből készült. Manapság már inkább aromák és édesítőszerek felhasználásával állítják elő. Koncentrátum segítségével otthon is elkészítik a gyökérsört, néha pedig még természetes formájában is kísérleteznek az összeállításával, gyökerek és gyógynövények felhasználásával. A frissítő ital évszázados múltja Amerikából indult az 1800-as évek végén. A színe sötét, vörösesbarna. Azért hasonlítják a sörhöz, mert ezt is szénsavval dúsítják, és a yucca-kivonat révén kapja a habzó formáját.

Leginkább Észak-Amerikában, az Egyesült Királyságban, a Fülöp-szigeteken és Thaiföldön népszerű. Az ízvilága nagyon különböző lehet: léteznek egészen szolid, visszahúzódó ízhatásúak, de vannak olyan merészek is, amelyek utóíze a torokban és az orrban is érezhető. A gyökérsört sokan tévesen azonosnak hiszik a gyömbérsörrel, pedig nem ugyanaz, bár tény, hogy sok vállalat mindkettőt forgalmazza, mivel hasonló fogyasztói típust várhatnak. Való igaz, hogy az általános sörfogyasztók furcsállva fogadhatják az ízét, mivel teljesen más jellegű, mint a gabonából készült sörök.

Hússütéshez ugyanúgy használják a „root beer”-t (ez az eredeti neve), ahogy nálunk is népszerű a sör és hús kombinálása sütés-főzés terén is. Például sertéslapockát főznek gyömbérsörben jó hosszú ideig, és barbecue-szósszal keverve tálalják. A másik, számunkra már tényleg furcsán hangzó recept, hogy a gyökérsört vaníliafagylalttal a tetején tálalják. Ilyen formájában a hölgyek körében is népszerű, főleg a nyári hőség idején desszertként.

Ha szeretnénk kipróbálni az amerikaiak vezetés közben is iható alkoholmentes italát, akkor keressük az érdekes repertoárt felmutató éttermekben, vagy speciális webáruházakban. Mindenképp új ízvilágban lehet részünk!

Fotó:
pixabay.com

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.

A horkolás és kialakulása, okai, jellemzői

Maga a horkolás nem betegség, önmagában csak ártalmatlan hangjelenség, ugyanakkor az említett éjszakai légzéskimaradásokat jelentő alvási apnoé szindróma részjelensége is lehet, amit egészségügyileg komolyabban kell venni, mint a szimpla horkolást.

Mi egy coach feladata?

Sok helyen találkozhatunk coach-okkal, ez a szakma egyre szükségesebbé és népszerűbbé válik, de talán teljesen egyértelmű mindenkinek, hogy mit is csinál egy coach, mi a feladata. Nézzük ki ő és mit csinál?

Masszázsra indulsz? – így készülj rá

A masszázs egy testet és lelket melengető, pihentető vagy épp frissítő terápia, amire érdemes kicsit felkészültebben érkezni.

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.