Menü

Lelki felfrissülés a keszthelyi Pálmaházban

Kevesen tudják, hogy a keszthelyi Festetics-kastély csodálatos növényeket rejteget a kertjében, pontosabban a Pálmaházban. Ha szeretnénk egy kicsit kikapcsolódni, távol kerülni a világ zajától, akkor érdemes ide ellátogatni. Nyugodt környezetben különleges növényekkel randevúzhatunk.

Már maga a kastélykert is sétára hívogat: a hatalmas park szép szökőkutakkal, kedves ösvényekkel tarkított. Magát a pálmaházat nem is olyan egyszerű benne meglelni, egy kissé eldugott helyen található. Épp ezért fogjuk szeretni. Nem nagy, és nem hivalkodó, de az ott található növények és virágok annál inkább. 

Belépve elfog minket az „esőerdő-hangulat”: soha nem látott növények vannak itt, vagy ismert növények, de soha nem látott méretükben. Némelyiküket szobanövényként tartjuk otthon, de bármit teszünk, sosem nő ekkorára. Burjánzik itt az élet: a növények a tetőig érnek, és kimásznak a tetőablakon. 

Ha valaki a hibiszkuszok szerelmese, akkor főleg érdemes ide elzarándokolnia, nem fogja megbánni: mindenféle színváltozatban találkozhatunk itt ezzel a virággal. Csodáljuk meg teljes pompájában, de szagolgatni nem érdemes: sajnos nincs illata. A kinézete, hullámosan táncoló szirmai, tónusai azonban kárpótolni fognak minket.

Családi kirándulások programja is lehet a Pálmaház, gyerekekkel is érdemes ide eljönni. Ugyanis néhány kis állattal is összefuthatunk növény-néző körutunk közben. Színes papagájok biztosítják a természet természetes zajait, és kiscicák bujkálnak a levelek között, valamint reszelik a körmeiket a fás szárakon. A Pálmaház kertjében pedig halakat láthatunk a kerti tavakban, amelyek közül az egyik félig akvárium is: a tó oldalát üvegfal borítja, ahová néhány lépcsőn juthatunk le.

Találkozhatunk különleges kaktuszokkal, jázminokkal, egyenesen keleti tájakról ideutaztatott növényekkel, és titkaikat nappal őrző egyedekkel, amelyek csak az éj leple alatt illatoznak, s melyeket eredeti hazájukban denevérek poroznak be. Egynémelyikből még vásárolhatunk is, ha haza szeretnénk vinni belőle a szobába, vagy a sziklakertbe. 

A korábbiakkal ellentétben azonban a frangipanikat (más nevén plumeria, hawaii rózsa) hiába keresi az idelátogató: azok már a somogyi Krisna-völgybe költöztek, ahol július-augusztusban lesz érdemes megtekinteni őket. Nyáron erről is beszámolunk. 

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.