Menü

Csak tudatosan!

A Föld Órája elnevezésű önkéntes akció nemcsak az esztelen túlfogyasztásra, a Föld erőforrásainak mértéktelen kihasználására hívja fel a figyelmet, hanem arra is, legyünk energiatakarékosabbak, vásároljunk tudatosan és próbáljuk meg minél jobban lecsökkenteni ökológiai lábnyomunkat.

Hogy mit tehetünk a fenn felsoroltak érdekében? Először is takarékoskodjunk az energiával. Nem is hinnénk, de a házak, lakóépületek megfelelő szigetelése milyen fontos, hiszen a hő akár ötven százaléka is feleslegesen elszállhat, ha nem megfelelő a falak ilyetén burkolata. Azt is tudni érdemes, hogy ha csak egy fokkal lejjebb vesszük a fűtést, akkor a számlánk akár egy tizeddel is csökkenhet. A szakemberek a fűtés szezonban mindig arra hívják fel a figyelmet, próbáljunk meg belőni egy kellemes átlaghőmérsékletet a lakásban, s attól ne tágítsunk. Például ne legyen 26 fok, amikor hazaérünk a munkából, s amikor meg reggel távozunk ne vegyük vissza 18 fokra a termosztátot. Az átlagos 20 fokkal sokkal többet spórolhatunk, mintha állandóan változtatnánk a hőfokot.

Mindig kapcsoljuk le a villanyt, soha ne világítsunk feleslegesen. Érdemes beszerezni energiatakarékos izzókat, amelyek rövid időn belül visszahozzák az árukat. Jó tanács, hogy soha ne hagyjuk készenléti állapotban az elektromos készülékeinket. Nem is hinnénk, de például a tévé ilyenkor az elhasznált energia negyven százalékát bezabálja.

A legnagyobb áramfalók a hűtőgépek. Ez ellen nem sok módon tudunk tenni, legfeljebb annyiban, hogy energiatakarékos készülékeket vásárolunk (A+++) és a bennük lévő hőmérsékletet is felügyeljük, szabályozzuk. Normál hűtő esetén 3-5 foknál, míg mélyhűtő esetén -15 foknál felesleges hidegebbre állítani.

A boltban keressük az újrahasznosított csomagolású termékeket, nejlon és műanyag szatyrot még véletlenül se vásároljunk, inkább a környezetvédelmi szempontoknak megfelelő papírszatyrokat, vagy a nagyobb, újrahasznosított anyagból készült, többször használatos vállra is akasztható nagy táskákat, zsákokat.

A környezettudatossághoz és az ökológiai lábnyom csökkentéséhez hozzátartozik a vegyszermentes háztartásra való törekvés. A tisztító és takarítószereket cseréljük le vegyszermentesekre, ahogy a mosószereket is. A kozmetikumokban is inkább azokat keressük, amelyek nem szintetikus anyagokból készültek és a vízbe, földbe jutva nem szennyezik azokat.

Keressük mindig a helyi dolgokat, s inkább helyi termelőktől vásároljunk. Gondoljunk csak bele például egy déli gyümölcs ideszállítása, tartósítása, csomagolása mekkora környezet szennyezéssel jár.

Fotó:
pixabay.com

A horkolás és kialakulása, okai, jellemzői

Maga a horkolás nem betegség, önmagában csak ártalmatlan hangjelenség, ugyanakkor az említett éjszakai légzéskimaradásokat jelentő alvási apnoé szindróma részjelensége is lehet, amit egészségügyileg komolyabban kell venni, mint a szimpla horkolást.

Mi egy coach feladata?

Sok helyen találkozhatunk coach-okkal, ez a szakma egyre szükségesebbé és népszerűbbé válik, de talán teljesen egyértelmű mindenkinek, hogy mit is csinál egy coach, mi a feladata. Nézzük ki ő és mit csinál?

Masszázsra indulsz? – így készülj rá

A masszázs egy testet és lelket melengető, pihentető vagy épp frissítő terápia, amire érdemes kicsit felkészültebben érkezni.

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.

Ultrabalaton negyedszer, avagy mi fán terem a csapatszellem!

A Tolna Vármegyében immáron öt éve aktívan működő FuTamási futócsoportunkból idén is nekivágott 10 fő, hogy körbefussa a Balatont, Magyarország egyik legnépszerűbb futóversenyén, a 18. alkalommal megrendezett NN Ultrabalatonon!