Menü

Kína a Holdon!

Többek között mezőgazdasági terményeket és gyógyszereket állítanának elő egy Holdra tervezett kutatóbázison. Hogy kik? A kínaiak.

Mindenki tudja, hogy Kína világhatalom, ugyanakkor kicsit nehéz elfogadni és elképzelni, hogy az a kelet-ázsiai nemzet, amelyhez mi európaiak még mindig elsősorban a ruhaüzleteket és a gyorséttermeket kapcsoljuk, olyan területen is felzárkózott, mint az űrkutatás.

Bizony, Kína tavaly év végén Holdra szállt, s ezzel csatlakozott az Amerikai Egyesült Államokhoz és Oroszországhoz. A Föld legnépesebb országa űrszondát és holdjáró robotot küldött az égitestre, az esemény azért volt kiemelten különleges, mert a kínaiak csak nemrég, néhány évvel ezelőtt kezdtek Hold-programba. A fejlődés bámulatos, és természetesen az ázsiai ország nem kíván itt megállni.

A legutóbbi hírek szerint, amelyről a helyi média és a világsajtó is beszámolt, Kína nemcsak embert küldene a Holdra, hanem felépítene egy kutatóbázist is. A Hold-bázison, kihasználva a speciális adottságokat, mezőgazdasági, valamint ipari kísérleteket végeznének, gyógyszereket állítanának elő. Úgy vélekednek, s ki más gondolná ezt mint a lassan másfél milliárdos népességgel rendelkező Kína, a kutatás elengedhetetlen az ember életterének későbbi növelésében.

Az első Holdra lépő kínai űrhajósra még várni kell, de valószínűleg néhány éven belül megtörténik az esemény, amelyet követően elindulhat a bázis tervezése. Addig is az ázsiai kutatók előtt rengeteg feladat áll, az égitest viszonyainak, adottságainak tanulmányozása mellett a megfelelő technológia kiépítése is előttük van még.

Fotó:
pixabay.com

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.

A horkolás és kialakulása, okai, jellemzői

Maga a horkolás nem betegség, önmagában csak ártalmatlan hangjelenség, ugyanakkor az említett éjszakai légzéskimaradásokat jelentő alvási apnoé szindróma részjelensége is lehet, amit egészségügyileg komolyabban kell venni, mint a szimpla horkolást.

Mi egy coach feladata?

Sok helyen találkozhatunk coach-okkal, ez a szakma egyre szükségesebbé és népszerűbbé válik, de talán teljesen egyértelmű mindenkinek, hogy mit is csinál egy coach, mi a feladata. Nézzük ki ő és mit csinál?

Masszázsra indulsz? – így készülj rá

A masszázs egy testet és lelket melengető, pihentető vagy épp frissítő terápia, amire érdemes kicsit felkészültebben érkezni.