Menü

Hogyan öljünk penészt?

A téli időszakban ez a kérdés nagyon sok háztartásban elhangzik. A megoldás nem bonyolult, de nehéz olyan szert találni, ami igazán hatékony és nem tesz kárt a környezetében. Nem beszélve arról, hogy ezek sokszor csak tüneti kezelést jelentenek.

Természetesen a megelőzés a legfontosabb, a penészgomba elsősorban a tartósan magas páratartalomnak, a falak nedvességének, alacsony hőmérsékletének köszönhetően telepszik meg.  Elsősorban a páratartalommal tudunk játszani, gyakori szellőztetéssel, vagy párátlanító üzemeltetésével igyekezhetünk 75 százalék alatt tartani az értéket. Ha ez nem elégséges, jöhet a tüneti kezelés, amelynek szükségessége nem vitatható.

A penészgomba szálló spórái, amelyet belélegzünk, egy sor bajért lehetnek felelősek. Asztmát, allergiát, bőrpanaszt okozhatnak, de már olyan betegségeknél is kimutatták szerepüket, mint a depresszió, vagy a szív és érrendszeri problémák.

Ha az ember megelőzni nem tudja, akkor sikálja és mossa. Persze nem mindegy, hogy mivel. A könnyen elérhető házi szerek közül az ecet az egyik, ami segíthet. A penészt továbbá irthatjuk izopropil-alkohollal, vagy denaturált szesszel, esetükben a mennyiségre és a szellőztetésre is oda kell figyelni.

A speciális penészölő termékek nagyjából ugyanazokat a hatóanyagokat kombinálják, és általában mindegyik hatékonynak mondható. Egy gond azért van velük: az esetek többségében nem kímélik a környezetet, falakat, festést, sem.

Ha a kiváltó okot nem találjuk és szüntetjük meg, a fenti szerek valamelyike háztartásunk állandó tagja lesz, mi pedig felkészülhetünk folyamatos bevetésükre. Éppen ezért végső esetben érdemesebb (és hosszú távon olcsóbb) szakemberhez fordulni.

Fotó:
pixabay.com

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?