Menü

Makacs torokfájás

Akit épp nem érint valamely tünet, az is jól tudja: szezonja van a torokgyulladásnak. A televízióban némi túlzással minden harmadik reklám valamilyen torokfertőtlenítőt népszerűsít. Mit kell tudni a betegségről?

A torokgyulladás rendszerint vagy vírusos, vagy bakteriális fertőzés miatt alakul ki. Általában eredményesen lehet küzdeni ellene vény nélkül kapható szerekkel és egyéb házi módszerekkel (például citromos-mézes tea), de (bakteriális fertőzés, vagy felülfertőződés esetében) előfordulhat, hogy antibiotikumos kezelésre van szükség.

Az enyhébb panaszok enyhítésére rengeteg szer áll rendelkezésre, szopogatós tabletta, spray, por, cukor, vagy más formákban. A torokfertőtlenítők mellett használhatunk gyulladáscsökkentő és lázcsillapító hatású fájdalomcsillapítókat is, ezeket elsősorban akkor ajánlják, ha komolyabb a baj. Sokan tapasztalják, hogy hiába a gyors beavatkozás (és a szuper, „mindenre jó” szerek, a tünetek nem, vagy csak lassan enyhülnek. Nekik érdemes orvosi segítséget kérniük, ezen kívül – korábban, vagy legközelebb, még a megbetegedés előtt – tenniük azért, hogy ne alakuljon ki a makacs torokfájás. Az egyik leghatékonyabb módszer erre a C-vitamin (legalább 500 milligrammosat érdemes venni), amelynek szedése egyébként betegen is ajánlott.

Zöldségek, gyümölcsök rendszeres fogyasztása, sportolás, és friss levegő – ezekkel sokat tehetünk azért, hogy betegség nélkül vészeljük át a hideg hónapokat. Természetes apróság, de legfőképpen járványgyanús időszakban nagyon fontos a zsebkendőhasználat és a gyakori kézmosás, amire gyermekeinket is figyelmeztetni kell.

Fotó:
noivilag.hu

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.