Menü

Amikor a baba „mondja meg”, hogy ki mennyit és mikor alszik

Gyakran kritikus pontot jelent a csecsemő alvási szokásai. Az újdonsült szülőket foglalkoztatja, hogy mennyit és mikor kellene aludnia kisbabájuknak. Ráadásul a háttérben azért az sem mindegy, a szülők hogy tudják kezelni, pontosabban, hogy tudnak alkalmazkodni babájuk alvási szokásaihoz.

Az újszülöttek alvásigénye igencsak másképp alakítja a mindennapokat. Kétszer annyit alszanak, mint a felnőttek, és ezt több rövidebb ciklusban teszik. Ráadásul az alvásciklusok (REM és mélyalvás) mintázata is változó az életkornak megfelelően. Az újszülöttek például az alvásidejük felét REM- alvással töltik. Ebben a fázisban az agy nagyon aktív, kapcsolatba hozható a tanulási folyamatokkal. Ez nem véletlen, a kisbabáknak ugyanis rengeteg új információt kell naponta feldolgozniuk.

Ezeknek a folyamatoknak a megértése talán segít a szülőknek abban, hogy megértően alkalmazkodjanak a kisbaba alvásigényeihez igazított napi rutinhoz. Néhány alapvető praktikát is összeszedtünk, ami ezt az alkalmazkodást segítheti. Érdemes a szülőknek felváltva lenni a kicsivel, fontos, annak érdekében, hogy az alváshiány és a fáradtság egyiküknél se érje el a kritikus pontot. Főleg eleinte minden házi munkát a háttérbe kell szorítani, aludjunk akkor, amikor a baba is alszik. Kérjünk segítséget a családtagoktól vagy barátoktól az otthoni feladatok elvégzésében.

Az a család, ahol figyelembe veszik és elfogadják a kisbaba érzelmi igényeit és fizikai szükségleteit, olyan biztonságos környezetet jelent, amely lehetővé teszi a biztos kötődés kialakulását. A szülőknek bizony alkalmazkodniuk kell, például azzal, hogy a babának megfelelően alakítanak a körülményeken. 

Fotó:
pixabay.com

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.