Menü

Kényes fájdalom- Aranyeres panaszok

Kifejezetten kellemetlen betegségről van szó, nemcsak a panaszok nagyon kényesek, de valljuk be őszintén, kényelmetlen beszélni is róla másokkal.

Pedig a statisztikák szerint a fejlett országok felnőtt lakosságának közel felénél megtalálható valamilyen szintű aranyeres elváltozás, és így ez bizony népbetegségnek tekinthető.

Felgyorsult életmódunk sem kedvez ennek a típusú betegségnek, a várandóság és a szülés is gyakran előidézi a panaszokat, de háttérben mindig genetikai hajlam áll.

Sokféle panaszt tartanak az emberek aranyeres problémának, magunktól azonban sosem tudhatjuk pontosan, hogy tényleg arról van szó. Ezért végbéltáji panasz esetén mindenképpen először egy orvosi vizsgálat szükséges.

Mindenkinek vannak úgy nevezett aranyeres csomói a végbél környékén, segítik többek között a záródást. Tulajdonképpen a vénásfonalak megnyúlása az aranyeres betegség.

A krémek és kúpok segítségével mindig csak az aktuális gyulladást tudjuk kezelni, de ez egy fontos lépés a szinten tartásban. A folyamat sajnos nem visszafordítható, de jól kezelhető. Súlyosabb stádiumban ambuláns beavatkozás, vagy műtét szükséges.

Elhanyagolás esetén fokozódhat a vérzés, és károsodhat a végbél nyálkahártyája. Az azonban tévhit, hogy rákos megbetegedéssé fajulhat. Ugyanakkor fontos kihangsúlyozni, hogy az aranyeres panaszok sokszor hasonlóak lehetnek a rákos megbetegedés tüneteivel, ezért a kivizsgálás elengedhetetlen.

Fotó:
sxc.hu

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?