Menü

A 4 legjobb májvédő gyógynövény

Articsóka - de csak ornitinnel

Az articsóka tökéletesíti a zsíremésztést, gátolja a máj zsírosodását és tökéletes a puffadások enyhítéséhez.

Bizonyítottan csökkenti a triglicerid- és a rossz koleszterinszintet, míg növeli a jó koleszterin értéket. Az articsóka kifejezetten ajánlott hedonista emberek részére, mert segít megakadályozni, hogy a koleszterin lerakódásokat okozzon az erek falán, illetve felgyorsítja a természetes zsírbontó, zsírégető folyamatokat.

Az articsóka ezen hatásait cinarin nevű antioxidáns vegyületnek köszönheti, melyhez a feldolgozása során jutnak. Ezért articsókát kivonatban érdemes étrendedhez adagolni, és a kivonatok közül is csakis olyat válassz, ami standardizálva tartalmazza ezt a fő hatóanyagot. Még tökéletesebb, ha articsóka kivonatod a cinarin mellett L-ornitin növényi aminosavval is dúsított, ami az ammóniát söpri ki a szervezetből és segít a súlyosabb májelégtelenségek megelőzésében.

Máriatövis - de csakis kolinnal

Aktív összetevője a szilimarin májszövet regeneráló vegyület, és azoknál is segít, akik hepatitisz B, hepatitisz C vagy májcirrózisban szenvednek. A szilimarin kemoterápiával kezelt májkárosodást is képes javítani és csökkenteni azokat a specifikus májenzimeket is, amelyek a májkárosodás markerei.

Továbbá a szilimarin tevékenykedik a glutation metabolizmusáért felelős enzimek modulálásában is, és bizonyítottan segíti helyreállítani a toxinsemlegesítő és immuntámogató glutation szintet, ami a máj legfontosabb regeneráló antioxidánsa. Ha máriatövis kivonatot választasz, figyelj, hogy a szilimarin mellett kolin is lapuljon a tablettában, mert együtt hatékonyabban gátolják a májban történő zsírlerakódást, az epe és az egész emésztőrendszer egészségét, ráadásul a kolin fokozza a szilimarin biohasznosulását is!

Kurkuma - de csakis olajban

Bár a kurkuma hatóanyagai a kurkuminoidok rosszul szívódnak, a legújabb gyártástechnológiák már képesek a porból micellás olajat készíteni, ami a porhoz képest 185-szörös (jól olvasod) felszívódású.

Az ájurvédikus és a kínai hagyományos medicinában régóta használt kurkumát és annak egészségügyi előnyeit a modern tudomány folyamatosan megerősíti és támogatja.

A kurkuma az inzulinrezisztenciát is csökkenti a szervezetben lévő gyulladás csökkentésének segítése által. A gyulladás egy részét a citokin felhalmozódása okozza, mely károsítja az inzulin működését a vérben, inzulinrezisztenciát okozva. A kurkuminokról azt is bizonyították, hogy segíti az epehólyag általi epeképződést. Az epe ezután felhasználódik a méreganyagoknak a testből való kivezetésére, és a májból származó káros anyagok felhalmozódásának eltávolítására. Ha kurkumát keresel a legjobb döntést akkor hozod, ha micellás kurkumaolaj kivonatot választasz!

Feketeköménymag olaj - de csak timokinonnal

A fekete köménymag olaja többféleképp is segíti az emésztés, az epe és a máj egészségét.

Egyrészt vércukorszint szabályzó, elősegíti a hasnyálmirigy béta-sejtjeinek fokozatos, részleges regenerációját és csökkenti a magas szérum glükóz szintet, melyek nélkülözhetetlen faktorok a máj egészségéhez. Másrészt szembeszáll az antibiotikum rezisztens baktériumtörzsekkel és vírusokkal, sőt még a gomba és a penész nem tudnak létezni fitovegyületeinek jelenlétében.

Regenerálja a májsejteket és felgyorsítja a májregenerálási folyamatot azzal is, hogy segíti a zsírok lebontását. Képes csökkenteni a zsírmáj betegség komplikációit és előrehaladását. Azoknál, akik gyógyszerek mellékhatásai, alkoholfogyasztás vagy betegség miatt szenvednek májuk nem megfelelő működésétől, a fekete köménymag olaj nagyban felgyorsíthatja a gyógyulási folyamatot. A hatásért főként timokinon vegyülete felel, ezért csak olyan fekete köménymag olajat válassz, amelyiken fel van tüntetve a timokin tartalom.

A májvédő és májméregtelenítő gyógynövényt - pontosabban kivonataikat -, nyugodtan kombinálhatod is! Hiszen egymással szinergiában, azaz egymás hatását felerősítve működnek a máj egészségéért.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.