Menü

Energiadús ételek, amivel garantáltan kibírod a munkanapot

Sokszor erőtlennek és fáradtnak érzed magad a munkahelyeden, pedig rendszeresen eszel, és annyi kávét iszol, hogy már vér helyett koffein folyik az ereidben? Akkor valószínűleg nem a megfelelő ételeket veszed magadhoz! Most megtudhatod, mit érdemes fogyasztanod, hogy egész napra elég energiád legyen, és a kávét is elhagyhasd!

Szénhidrátra szüksége van a szervezetednek, hiszen abból nyered az energiát, nem mindegy azonban, milyen típusút viszel be a szervezetedbe! A gyorsan lebomló szénhidrátok feldolgozási folyamata során elvesznek az értékes rostok és tápanyagok, és az ilyen ételek hatására hirtelen megugrik a vércukorszinted, majd ugyanilyen hirtelen le is esik, tehát hamar újra éhes leszel. Ezzel ellentétben a teljes kiőrlésű, lassan lebomló szénhidrátok fokozatosan bomlanak le, biztosítva ezzel a kiegyensúlyozott energiaszintet. Sima tészta helyett vegyél inkább teljes kiőrlésű tésztákat és péksüteményeket!

Tipp: Ha otthon nincs is időd reggelizni, vigyél magaddal a munkahelyedre egy szelet teljes kiőrlésű kenyeret, ami egy kis túróval vagy ricottával megkenve rengeteg energiát fog adni a délelőttre.

Érdemes naponta többször friss, nyers zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani! A gyümölcsökben lévő természetes cukortartalom kellő energiát ad, és a rostoknak köszönhetően egyenletes vércukorszintet biztosít számodra. Ha nem szeretsz sokat rágódni a gyümölcsökön, készíts reggelire egy joghurtos smoothie-t, ami elegendő energiát ad a napodhoz.

Zöldségek közül főként a zöld leveleseket érdemes fogyasztani, mert rengeteg jótékony hatásuk mellett nagy mennyiségben vasat, illetve klorofillt is tartalmaznak, melyek elősegítik a vér megfelelő oxigénellátását.

Az olajos magvakat már a népi gyógyászatban is előszeretettel alkalmazták, hiszen rengeteg jótékony hatásuk van: segítik megelőzni a szív- és érrendszeri problémákat, fehérjetartalmuknak köszönhetően energiával látják el a szervezetet, valamint gyulladáscsökkentő hatásukról is ismertek – és még sorolhatnánk.

Ne csak ropogtatnivalóként tekints a különféle magvakra, használd bátran a főzéshez, sütéshez is őket. Keverj például a sütnivaló hús panírjába egy kis szezámmagot, illetve mandulát, vagy szórj fenyőmagot a salátádra!

Ha rád tör a nassolási vágy, akkor majszolj el egy-két kocka fekete csokit! A magas kakaótartalmú csokoládé ugyanis nem hizlal, viszont magas az antioxidáns tartalma. Fontos, hogy legalább 70%-os kakaótartalmú készítményt vegyél, mivel a hasznos tápanyagok magából a kakaóbabból származnak.

A fekete csoki nem csak energiát ad, de állítólag csökkenti a szorongást, és a benne lévő polifenolnak köszönhetően mérsékli a vérnyomás általi problémák kockázatát.

Ügyelj rá, hogy tényleg jó minőségű, töltetlen terméket vásárolj, mert a különféle adalékanyagokat tartalmazó csokival pont az ellenkező hatást érheted el.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.