Menü

A bor jótékony hatásai

Évtizedek óta kutatják a bor élettani hatásait, ám mindig találunk újat, érdekeset, megszívlelendőt. A borról már rég bizonyosodott, hogy valóban jótékony hatással van a szervezetünkre, erről újabb és újabb kutatások számolnak be, melyek javasolják a mértékletes borfogyasztást. Nézzük!

Lássuk tehát, mik a bor jótékony hatásai:

Növeli az élettartamot. A rezveratrol és egyéb polifenolok, illetve a szőlőhéj és a szőlőlé is antioxidánsokat tartalmaz, ezek pedig segítik testünket a szabadgyökök elleni harcban.

Egészségesen tartja a szívet.

Naponta egy-két pohár bor elfogyasztása képes csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, mely a fent említett antioxidánsoknak köszönhetők.

Csökkenti a rossz koleszterint, továbbá megelőzi az Alzheimer-kórt.

A borfogyasztásról úgy tartják, elűzi a depressziót. Heti egy üveg bor antidepresszánsértékű lehet egy kutatás szerint.

Jót tesz a bőrnek.

A már említett nagy mennyiségű antioxidáns megelőzi a pattanások kialakulását, fiatalítja a bőrt, növeli annak rugalmasságát.

A véráramlásra is pozitívan hat, ugyanis a bor képes stimulálni a véráramlást.

Hogy az elhízás ellen is jó, azt kevesen tudják, pedig a bor kiváló az elhízás ellen. Természetesen senki sem ettől fog lefogyni, ám a mértékletes borfogyasztásnak ez is egy jótékony hatása, az antioxidánsok ugyanis hozzájárulhatnak a hasi zsírok elégetéséhez, csökkentve az elhízással járó gyomorégést is.

Jó az immunrendszerre is?

Nos mivel fokozza a szervezet ellenálló képességét, ezért kijelenthetjük, hogy igen, mértékletes fogyasztása erősítheti az immunrendszert a kutatók szerint. A borivás nagyjából 200 vírus ellen nyújt segítséget a szervezetnek a védekezésben.

A bor a csontokra is kihat, ugyanis csökkentheti a csontritkulás kockázatát, ettől egy-két pohár bor megvéd, ahogy a fogszuvasodástól is, ugyanis hozzájárul a napi szájhigiéniához.

A látásra is jó lenne?

Igen! Az antioxidánsok jót tesznek a szemnek, pontosabban a szem izmainak.

Ha még csak ismerkedünk a borok világával, érdemes borászatokba járni, ahol lehetőség van kóstolásra, különböző szőlőfajták és stílusok megismerésére.

A bort régen is gyógyító italként tartották számon, és ma is ismerjük jótékony hatásait, természetesen a figyelmet mindig fel kell hívni a mértékletességre, s nem az alkoholtól várni bármiféle megoldást a problémáinkra. A borfogyasztás a benne lévő alkohol miatt felelősséggel jár. Nem mindegy, hogy mennyit iszunk, és az sem, hogy milyen minőségű bort.

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.