Menü

Echinacea és a megfázás

Az echinacea, másnéven kasvirág egy természetes immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatású gyógynövény. Enyhíti a felső légúti és húgyúti fertőzések tüneteit, csökkenti az allergiás reakciókat és az ekcéma tüneteit, segíti a sebgyógyulást. Mi mindenre jó még az echinacea és hogy segít betegségek, megfázás esetén?

Az echinacea képes enyhíteni a szervezetben a gyulladásokat, csökkentheti a vércukorszintet és növelheti az immunrendszer védekezőképességét, melyet számos tanulmány igazol. Egy betegség esetén sokat számít, milyen gyorsan épül fel az ember, milyen hatásosan veszi fel a harcot az immunrendszer a vírusokkal szemben, a kasvirág hatásosságát pedig számos bizonyíték igazolja.

Kimutatták a növény baktérium- és vírusellenes hatását is.

Milyen fajtái vannak a növénynek?

Az echinacea fajtái: a bíbor kasvirág, a halvány kasvirág és a keskenylevelű kasvirág.

A bíbor kasvirág az echinacea purpurea nevet viseli, ennek az echinacea fajtának a föld feletti részeit szokták használni, méghozzá külső sérülések esetén. Ha belső problémát szeretnénk vele kezelni, akkor a gyökereit kell használni.

A halvány kasvirág, másnéven az echinacea pallida, illetve keskenylevelű kasvirág az echinacea angustifolia arról ismeretesek, hogy ezeknek a növényeknek a gyökereit szokták felhasználni felső légúti fertőzések megelőzésére vagy kezelésére.

A kasvirág jótékony hatását az olyan hatóanyagoknak köszönheti, mint például az antioxidánsok, a flavonoidok és fenolok.

A kasvirág kivonata külsőleg is alkalmazható?

Vizsgálatok bizonyítják belsőleges és külsőleges alkalmazásának hatásosságát. Belsőleg felsőlégúti fertőzéses megbetegedések megelőzésében és kezelésében hatékony, külsőleg pedig kisebb sérülések, nehezen gyógyuló sebek esetén alkalmazzák.

A bíbor kasvirágot külsőleg is alkalmazzák, föld feletti részének kivonata csökkenti a bőrgyulladást, sőt, még ekcéma esetén is hatásos lehet.

A bíbor kasvirág számos növényi gyógyszer és étrend-kiegészítő összetevői között egyaránt megtalálható.

Vannak mellékhatásai, kockázatai a gyógynövénynek?

Az echinacea-t tartalmazó készítmények szájon át szedése és külső alkalmazása a legtöbb ember számára rövidtávon biztonságos, ha mégis előfordulnak esetleges mellékhatások, akkor olyanokkal számolhatunk, mint a láz, a hányinger, a rossz szájíz, a gyomorfájás és a hasmenés.

Az autoimmun betegségekkel élő embereknek is ajánlott kerülni az echinacea tartalmú készítményeket, mert rosszabbodhat az állapotuk, szedése nem ajánlott a gyengített immunrendszerrel élők számára sem.

Amennyiben valaki gyógyszer szedése mellett szeretné alkalmazni vagy kipróbálni az echinacea-t, akkor mindenféleképpen meg kell beszélnie kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Akik gyermeket terveznek, ők is vegyék figyelembe, hogy a szer csökkenti a fogantatás esélyét, illetve azok is kerüljék, akik allergiások a napraforgóra, mert nagy valószínűséggel az echinaceával szemben is allergiás reakciót fognak tapasztalni

Elsősegélymódszerek, amiket érdemes megtanítani a gyerekeknek

Az elsősegélymódszerek elsajátítását nem lehet elég korán kezdeni, vannak módszerek, amiket érdemes megtanítani a kicsiknek is. Mely elsősegélynyújtási módszerek megtanulása fontos már gyerekkorban is?

“30 éves sem vagy, de már kopaszodsz”

Állítólag már Julius Caesar is szenvedett attól, hogy napról napra egyre kevesebb haja van, ezért mindent kipróbált, hogy visszaszerezze a természetes koronáját. A férfiak szőrzete mindig is beszédtéma. Évszázadok óta úgy tartjuk, hogy a férfias férfi tetőtől talpig szőrös, na de őszintén azért kopasz férfiak is lehetnek sármosak, például ki mondaná, hogy Bruce Willis nem nézett ki jól fiatalon. Ebben a cikkben a (fiatalkori) kopaszodással foglalkozunk, megtudhatjuk, hogy miért alakul ki, milyen lelki problémákat okoz és, hogy hogyan lehet küzdeni ellene már ha akarunk.

Fecskementés

Sajnos nagy bajban vannak a fecskék, országos szinten. Az utóbbi napokban hazánk számos pontján tapasztalható volt a fecskék tömeges megjelenése, ennek oka, hogy szinte egyik napról a másikra 35 fok helyett 10 fok vagy azalatti hőmérséklet köszöntött be, ez pedig nehéz próba elé állítja a természetben élő állatokat, madarakat, köztük a fecskéket is.

Allergia ősszel

Az allergiás tünetek jó néhány ember számára ősszel sem múlnak el. Bár a legtöbb allergén növény már nem virágzik ilyenkor, a nedves idő hatására megjelennek a poratkák és a penészgombák. Ezek olyan tünetek hátterében állhatnak, amikről nem is hinnénk, hogy ez az oka, így érdemes odafigyelni rájuk!

Amit a nyiroködémáról tudni kell

A vénás rendszerünk kiegészítő rendszere a nyirokrendszer, melyben, ha gond adódik, akkor különböző tüneteket tapasztalhatunk, ilyen a nyiroködéma is.