Menü

Schroth terápia

Sokféle gerincet érintő betegséget ismerünk, különböző gyógymódokat, mint gyógytorna, fűző viselése, de van egy módszer, ami a gerincferdülés korrigálásában nagyon hatékonynak bizonyul, ez a Schroth terápia.

A Schroth terápia Katharina Schrothról kapta a nevét, aki egy német gyógytornász volt. Módszerének lényege, hogy a gerincferdülést, ami nem tévesztendő össze a hanyag tartással, úgy kezelik, hogy a gerincet annak maximális nyújthatóságával és helyes légzéstechnikával középpontba állítják és innen indítva kezdik el az izmok megerősítését és nyújtását. Ezen aktív torna mellé ajánlják a fűző, azaz korzett viselése, mely a torna után segít megtartani a helyen pozíciót, ezzel helyes helyzetben tartva a vázizmokat. Ez mind azért jó, mert nem csak a kezelés alatt kerül testünk a megfelelő tartásba, hanem a nap 24 órájában képes fenntartani ezt, így sokkal eredményesebb a gyógyulási szakasz.

A gyógytorna mindig egyénre szabott, mivel nem mindegy, hogy a gerinc deformitásai következtében melyik izmot vagy ínszalagot hogyan és mennyire terheljük. Itt jön a képbe a légzés, vagyis a háromdimenziós, speciális, forgatólégzés elsajátítása. A légzés hatással van a deformitásokra. Minden gerincferdülési problémánál ajánlott a Schroth terápia, nem csak korrigál, hanem a fájdalmakat is képes rövid időn belül csökkenteni. Az szakemberek azt ajánlják, hogy a diagnózis felállítását követően a lehető legkorábbi időpontban kezdjék meg a terápiát, de bármilyen életkorban el lehet kezdeni.

A terápia testtudat fejlesztésével, légzésterápiával, a tartáskontroll megtanulásával, a külső kellemetlen behatások napi szintű kivédésének technikájával, és a korzett helyes használatának megtanulásával éri el gyógyító hatását. Torna közben nagy hangsúlyt fektetnek a nyújtózásra, mely elősegíti az izmok aktivitását. A gyógytornát kizárólag erre szakosodott gyógytornász instrukciói és ellenőrzése alapján lehet végezni, és a terápia megkezdése előtt mindig szükség van egy nagyon alapos állapotfelmérésre, hogy a szakember egy teljesen egyénre szabott tornagyakorlat sort tudjon összeállítani.

A módszer alkalmazása ajánlott gerinc operáció előtti mobilizációra, műtét utáni rehabilitációra, mindenféle gerincferdülésre, azaz scoliosis-ra, gyerekkori csigolya növekedési zavarra, tartási problémákra és csigolya deformitások okozta panaszok megszűntetésére, illetve az állapotromlás megelőzésére, későbbiekben megállítására is. Fontos ezen kívül a rendszeres orvosi ellenőrzésen való részvétel, a tornagyakorlatok mindennapos elvégzése, és az egyénre szabott korzett gyártása és mindennapos viselése is.

A Schroth terápia ajánlott minden gerincferdülés okozta panaszokkal élő embernek, nemtől és kortól függetlenül. A módszer alkalmazás során már pár alkalom után javulást érhetünk el.

Mi az a balneoterápia, és mire használják?

A furcsa hangzású kifejezésnek az első asszociációnkkal ellentétben semmi köze a bálnákhoz, vagy krémekhez, noha mindkettő kétségkívül kapcsolatos a vízzel. A balneoterápia azon fizioterápiás módszerek összefoglaló neve, melyek a gyógyvizek gyógyító hatását használják fel a kezelések során, kombinálva más módszerekkel, mint például az iszapterápia. Ezen terület leginkább az alternatív gyógyászat egy részét képezi, és rengeteg pozitív hatása van, viszont tudományosan kevésbé elfogadott terület. Az alábbi cikkben ezen módszert ismerhetjük meg részletesebben.

Milyen problémák esetén alkalmazható a piócakezelés?

A piócás kezelés köztudottan egy ősi természetes gyógymód, több ezer éve használják a gyógyításban. Hatékonyságát eredmények bizonyítják. Vajon milyen problémák esetén alkalmazható a piócakezelés?

Az elektromos cigi káros hatásai

Az elektromos cigaretta egyszeri használata is ártalmas és bajt okozhat, ennek ellenére nagyon népszerű: több millió ember érintett. Akik ezt az eszközt használják, vagy csak kipróbálták, azoknál egy nagyon veszélyes betegség kockázata nő meg. Az elektromos cigi káros hatásait vizsgáljuk.

Ösztrogén dominancia a változókori panaszok hátterében

Nők sokasága szenved a menstruációt megelőző panaszoktól, amiket premenstruációs szindrómának nevezünk, viszont kevesen gondolnak hormonháztartásuk más jellegű felborulására, amit az ösztrogén dominancia okozhat.

A homályos látás gyakori okai

Homályos látás esetén a látott dolgok nem tűnnek tisztának. Egyszerre tapasztalhatja mindkét szemen vagy csak az egyiken, attól függően, hogy mitől alakult ki. Előfordulhat, hogy minden, amit lát, homályos lesz, míg néha csak a látómező egy része tompa. A tünet fennállása esetén hunyorítással válhatnak élesebbé a dolgok.