Menü

Amit a szilváról tudni lehet

A szilvának számos fajtája létezik. Az egyik legkorábban virágzó gyümölcsfák közé tartozik. Habár a virágai rendkívül szívósak, sajnos érzékenyek a fagyra, ezért védett, napos helyre érdemes ültetni. Érése már júliusban elkezdődik és egészen október végéig tart. Színe a sötétkéktől egészen a sárga árnyalatáig terjed, míg ízében az édes gyümölcs több változatára lelhetünk rá.

Hazánk éghajlata szinte mindenhol megfelelő adottságokat teremt a szilva termesztésére, így nem kell messzire mennünk, ha a magyar szilva valamennyi fajtáját meg szeretnénk kóstolni. Fogyaszthatjuk nyersen, vagy feldolgozva. Gyümölcsként, gyümölcssalátákban, főzve, vagy gyümölcslevesekben is. Készül belőle lekvár, amivel édességeinket, vagy ételünket ízesíthetjük, de a pálinka fő alapanyagának is mondhatjuk.

Az aszalt szilvát választhatjuk nassolni valónak, de jól illik egyes húsételekhez, főleg a vadakhoz. Ebben a formában is tartalmazza, mindazt a vitaminokat, mint nyersen. Sőt még töményebben. Jótékony hatásai miatt kapta egyes vidékeken a csodabogyó nevet.

Mivel rendelkezik?

Elsősorban koleszterincsökkentő. A vér koleszterin tartalma nem számít betegségnek, azonban még is figyelnünk kell rá, mivel akár végzetes is lehet. A vérerek elveszítik rugalmasságukat, a salak hatására a vér járata beszűkül, emelkedik a vérnyomás. Az említett gyümölcs tisztítja a vért, és csökkenti a vérnyomást, ezáltal a vér koleszterin szintjét is. Ha gyengék a hajszálereink ezáltal sokszor elpattannak, és ez sűrűn jelentkezik, akkor ez nem a véletlen műve.

Jelzés, hogy valami hiányzik a szervezetünkből. A gyógyszer rá az ásványokkal és vitaminokkal való ellátás, melynek egyik forrása lehet a szilva is. A szilva gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a magnézium, kálium, vas és fluorid. A vasnak vörösvérsejtképző hatása van, a kálium pedig a sejtek és a testnedvek fontos összetevője, ami szabályozza a szívverést és a vérnyomást. K-vitamint is tartalmaz, ami fontos a véralvadáshoz, a csontok fejlődéséhez.

Ha úgy érezzük, hogy elnyom minket a fáradság, akkor is bátran nyúljunk a gyümölcshöz. Fáradságűző, regeneráló, frissítő kúrát is tarthatunk a szilvával. Kifejezetten nyugtató hatású. Nagyon fontosak az idegrendszer számára, segítik az agy anyagcseréjét, ezáltal segítik a megfelelő gondolkodást, tanulást, a memória működését.

Ha emésztési zavarokkal küzdünk, akkor is segítség lehet számunkra. A máj leterheltségének első jele az emésztési zavarok megjelenése. Ha nem teszünk valamit, a szervezet tovább romlik, a vér megtelik salakanyaggal. A szilvában az ásványok és vitaminok olyan mennyiségben vannak jelen, hogy az elfogyasztása után javulhat az állapotunk. A gyomorba kerülve a szilva serkentőleg hat a gyomor működésére, és a belek mozgására. Emésztési zavarok esetén baj lehet a vas feldolgozásával akkor is, ha vaskivonatot szedünk. A természetes forrásból, mint például az aszalt szilvából, a vas felszívódása sokkal sikeresebb.

Zamatos, húsos, lédús szilva kalóriaszegény, nem tartalmaz telített zsírokat, ám, ahogy már fentebb is található, vitaminokban, ásványokban és más összetevőkben gazdag, amik hozzájárulnak az ideális egészség fenntartásához. A szilvát hashajtóként használják, a székrekedés természetes ellenszere. Köztudott, hogy a benne lévő olyan összetevők, mint a rost, a szorbit és a szatén elősegítik az anyagcserét az emésztőrendszerben. Talán ez a leg közismertebb hatása a gyümölcsnek. Közel 85 százalékban vízből álló apró gyümölcs kiváló szomjoltó, miközben a héjában található cellulóznak, és rostos húsának köszönhetően közismert vizelethajtó.

Tehát tökéletesen beilleszthetjük a diétánkban, ízesíthetünk vele kedvünk szerint. Azonban a mennyiségre figyeljünk, mert könnyen a WC-n találhatjuk magunkat, akkor is, ha nem ez volt a cél.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.