Menü

A mezítláb járás jótékony hatásai!

Ki ne hallotta volna már, hogy mezítláb járni egészséges, s ha belegondolunk, hogy elődeink évezredeken át mezítláb jártak, talán ez nem is tűnik olyan lehetetlen ötletnek. Mai kényelmes világunkban azonban ez ritka, kényelmes cipőt, megfelelő zoknit hordunk, a mezítláb járás pedig háttérbe szorul, pedig nagyon sok előnye van.

Lúdtalp-problémák kezelésére mindenképp az egyik legmegfelelőbb „gyógymód”, de ettől függetlenül is nagyon egészséges, ugyanis többek között aktiválja az izomzatot, véd a deformációtól, megelőzi a visszér problémákat és edzi az izmokat, inakat, de erősödnek a belső szervek is, hiszen a sarkunkban több ezer idegvégződés van.

Ideje megszabadulni a cipőnktől és a zokninktól és kicsit álldogálni a talajon mezítláb, vagy akár elkezdhetünk sétálni is, ha máshol nem, legfeljebb otthon az udvarunkban, a kertünkben.

Talán még nem hallottunk erről, de a mezítláb járás segít a szervezetünk hőszabályozó rendszerének aktiválásában, ezáltal pedig az immunrendszerünk válik ellenállóbbá.

Hogyan segít a hátfájás kezelésében és vajon mi köze a körömgombához?

Nos, mivel a mezítláb járás javítja a tartást, így az izomzatunk és testünk váza is erősödik, ez pedig megelőzi a hátfájdalmakat, a körömgomba ellen pedig azért veszi fel sikerrel a harcot, mert cipő nélkül a lábfejünk szárazon marad, nem izzad, mint például egy zárt cipőben és a keringés is így hatékonyabbá válik.

A legfontosabb érvek egyike a mezítlábas járás mellett, hogy javítja a tartásunkat, megelőzve a hátfájdalmakat, gerincproblémákat, ezért ne halogassunk egy-egy mezítlábas sétát, azonban figyeljünk rá, hogy biztonságos talajt keressünk, nehogy belelépjünk valamibe, ami sérülést okozhat!

Gondoljunk csak arra, milyen jó érzés egy fárasztó nap után otthon lerúgni a cipőinket és végre mezítláb járkálni a lakásban.

A mezítláb járás kisgyermekkorban is nagyon fontos, hiszen jobbá válik a gyerekeknek a talajfogása, az egyensúlyérzete, dinamikusabbá válik a mozgása, jobb lesz a testtartása és jobban szellőzik a bőre, elkerülve a gombás fertőzéseket.

Szerencsére léteznek ma már úgynevezett mezítlábas parkok is, ahol számos járófelületet ki lehet próbálni a családdal a finom homoktól kezdve a durvább kavicsokig. A mezítlábas parkok listáját érdemes megnézni a neten és ellátogatni valamelyikbe.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.